Dünya CIA ajanlarının sırrını ifşa etti! Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

CIA ajanlarının sırrını ifşa etti! Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

11.03.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

Yıllarca sır gibi saklanan, CIA ajanlarının 'ağrıyı yok etmek' için kullandığı yöntem geçtiğimiz günlerde ifşa oldu. Bir TikTok kullanıcısı sayesinde dünya çapında ses getiren '55515' yöntemini uygulayanlar ise yaşadıkları deneyim karşısında şaşkına döndü. Peki bu yöntem gerçekten vücudumuzdaki ağrıyı yok edebilecek kadar güçlü mü?

CIA ajanlarının sırrını ifşa etti Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Vücudumuzun farklı bölgelerindeki ağrıların hepsinin temelinde fizyolojik nedenler olmayabilir. Günümüzde birçok uzman, çektiğimiz ağrıların bir bölümünün psikolojik kökenli olduğuna dikkat çekiyor ve özellikle de kaygı seviyesi yüksek olan kişilerin sadece psikolojik değil, fiziksel sağlıklarına da dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz günlerde TikTok'ta popüler olan bir video ise herhangi bir ilaca ihtiyaç duymadan ağrılarımıza tek başına çözüm bulma konusunda büyük bir heyecan dalgası yarattı. Üstelik videoda kullanılan yöntemin yıllarca ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından sır gibi saklanması heyecanı daha da büyüttü.

Haberin Devamı

CIA ajanlarının sırrını ifşa etti Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

Takvimler 1960'lı yılları gösteriyordu. Monroe Enstitüsü tarafından yapılmış bir çalışmanın sonuçları tüm dünyada bilinen kuralları yeniden yazacak nitelikteydi. Çalışmanın konusu vücudumuzda bir türlü geçmek bilmeyen ağrılarımızla ilgiliydi. Uzmanlar, günlük hayatımızda sıklıkla başa çıkmak zorunda kaldığımız kaygıların doğurduğu ağrılara dair dikkat çeken bir araştırmaya imza attı.

'AĞRI SİNYALLERİNİ AZALTTI'

Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan ve merkezi ABD'de bulunan Monroe Enstitüsü, uzun yıllardır insanlara bilinç durumlarını doğrudan keşfetmeleri ve deneyimlemeleri için deneyimsel araçlar ve teknikler sunan bir merkez olarak biliniyor. Monroe Enstitüsü çalışanlarının 'Gateway Intermediate Workbook' adını verdikleri çalışmada kişilerin bilinç durumlarını değiştirmelerinin, farklı algı eşiklerini açacak bir zihin kapısına ulaşıp ulaşmamasına dair araştırmalar yer aldı. Çalışmalar sonucunda uzmanlar kişilerin bedenlerinde oluşan 'ağrı sinyallerini azaltacak' bir yöntem buldular. Buldukları yöntem kısa bir süre içinde gizlendi ama 1977 yılında belgedeki gizlilik kararı kaldırıldı.

Haberin Devamı

'55515' YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?

ABD'nin dış istihbarat servisi olan CIA'de görev yapan çalışanlar, Monroe Enstitüsü kaynaklı gizli tutulan yöntemin avantajlarından yararlandılar. Yöntem, sahada çalışan ajanlar için oldukça yararlı sonuçlar ortaya koydu. CIA'le ilgili kısa bir süre önce yayınlanan 90 sayfalık raporda, CIA çalışanlarının ağrı sinyallerini yok eden çeşitli işkence benzeri çalışmalara gönüllü bir şekilde katıldıkları yer aldı. CIA ajanları üzerinde uygulanan yöntemler arasında kuşkusuz en çok dikkat çeken ise '55515' yöntemiydi. Bu yöntem, Monroe Enstitüsü'ndeki yöntemin ta kendisiydi. Peki bu '55515' yöntemi tam olarak nasıl uygulanıyordu?

CIA ajanlarının sırrını ifşa etti Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

Araştırmaya imza atan uzmanlara göre vücudun herhangi bir yerinde oluşan ağrı aslında sadece psikolojik temellere sahip. CIA'in raporundaki bilgilere göre de '55515' tekniğini kullanmak için öncelikle zihni tüm düşüncelerden arındırmak ve sadece ağrı hissedilen bölgeye konsantre olmak gerekiyor. Yapılacak şey ise oldukça basit. Herhangi bir ağrı hissedildiğinde gözleri kapatmak ve özellikle ağrılı bölgeye odaklanmak ve sadece o noktayı hayal etmek gerekiyor. Ağrıya yüzde 100 odaklanıldığı an ağrıdan kurtulana kadar '55515' sayısını tekrarlamaya devam etmek bu yönteme göre tüm ağrılı sancıları sonlandırıyor.

Haberin Devamı

CIA ajanlarının görev esnasında oluşabilecek ya da görev gereği maruz kalmak zorunda oldukları işkence anlarında '55515' yöntemini uyguladıkları ve başarılı sonuçlar aldıkları da 90 sayfalık raporda yer alan önemli bilgiler arasında.

CIA ajanlarının sırrını ifşa etti Ağrıyı yok etmek için yıllarca kullanılan yöntem: 55515

'DENEDİM VE İŞE YARADI'

'55515' yönteminin CIA raporlarında yer almasıyla birlikte harekete geçen bir TikTok kullancısı bugünlerde dünya çapındaki şöhretinin tadını çıkartıyor. '55515' yöntemiyle ilgili bir video yayınlanan Stephanie Forlini adlı sosyal medya fenomeninin çektiği video kısa sürede infial yarattı ve tam 6 milyon kez izlenerek genç kadının adını tüm dünyaya duyurdu.

Geçirdiği trafik kazası sonucunda yıllardır sırtında kronik bir ağrı çeken Forlini, '55515' yöntemiyle kısa bir sürece karşılaştığını ve bu yöntem sayesinde ağrılarından kurtulduğunu iddia etti. Çektiği videoda, "CIA'in günlük yaşamları için kullandıkları tekniklerden birini denedim, işe yaradı ve açıkçası beni korkuttu" diyen fenomen, söyledikleriyle herkesi şoke etti.

Haberin Devamı

'SADECE PLASEBO ETKİSİ YARATTI'

Fenomenin söylediği yöntemi deneyen bazı sosyal medya kullanıcıları Forlini'nin de işe yaradığını iddia ettiği '55515'in kendilerine de iyi geldiğini söyledi. Bir kullanıcı "Bel ağrım geçti" derken, bir başkası ise "Bu yöntem gerçekten işe yarıyor. Dişçide acı verici bir kanal tedavisi sırasında denedim ve olumlu sonuç aldım" yorumunda bulundu. Ancak herkes Forlini'yle hemfikir değildi. '55515'in kendilerinde işe yaramadığını savunanlar, yöntemin ikna edici olmadığını ve kendilerinde yalnızca 'plasebo etkisi' yarattığını savundu.

Plasebo, gerçek ilaca benzeyen fakat gerçek bir ilaç olmayan, dolayısıyla herhangi bir hastalığı tedavi etmeye yarayamayacak maddelere deniyor. Plasebo etkisi ise farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma hali anlamına geliyor.