Dünya Çiçeklerin de katili sensin!

Çiçeklerin de katili sensin!

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze’de insanların yanı sıra tabiatı da öldürdü. Bombardımanın ağaçların yarısını yok ettiği, bölgenin ekosisteminin yıkıldığı ve bunun bir savaş suçu olduğu bildirildi.

Çiçeklerin de katili sensin

İngiliz “Guardian” gazetesi, İsrail’in Gazze bombardımanında Filistin halkının yanı sıra tabiatı da katlettiğini ortaya çıkardı. Yoğun bombardıman nedeniyle havası, suyu kirlenen, ekosistemi yaşanmayacak hale gelen, altyapısı çöken Gazze’de tabiat da İsrail tarafından yok edildi. Bölgedeki ağaçların yarısının tanklarla, bombalarla yerle bir edildiği; zeytinliklerin, meyve bahçelerinin, tarlaların İsrail’in buldozerleriyle ezildiği bildirildi. İsrail’in Gazze işgalinin binlerce kişiyi öldürürken çok büyük bir çevre katliamına da yol açtığı ifade edildi. Guardian’ın uydu görüntülerinden yaptığı analizde, Gazze’deki ağaçların ve tarlaların yüzde 48’inin yok edildiği belirlendi. 

Haberin Devamı

‘Ekolojik kıyım’ 

Gazze’de yerinden edilen Abu Diab, “Bu hayat, hayat değil” diye isyan etti. “Havada, yıkandığımız suda, içtiğimiz suda, yediğimiz yemekte, etrafımızdaki alanda her yerde zehir var” dedi. İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından başlattığı Gazze işgalinin, ailesi ve binlerce Filistinli için yarattığı insani maliyetin çevre kriziyle daha da arttığını belirtti. Araştırmacılar ve çevre örgütleri, yıkımın Gazze’nin ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği üzerinde çok büyük etkileri olacağını söyledi. Hasarın boyutunun uzun vadeli ölümcül etkisinin “ekolojik kıyım” olarak savaş suçu oluşturduğu bildirilirken, İsrail’in çevre katliamcısı olarak da yargılanması çağrıları yapıldı. 

Haberin Devamı

‘Sadece toprak kaldı’

“Guardian”daki değerlendirmede, İsrail’in bombardımanından geriye sadece toprağın kaldığı vurgulanırken şöyle denildi: “Görüntüler, Gazze’deki tarım arazilerinin, meyve bahçelerinin ve zeytinliklerin savaş nedeniyle yok edildiğini gösteriyor. Askeri saldırının yol açtığı doğrudan yıkımın yanı sıra yakıt eksikliği, Gazze’deki insanların yemek pişirmek veya ısınmak için bulabildikleri her yerde ağaçları kesmek zorunda kalmasına neden oldu.” Birçok bağımsız kuruluş da çevre katliamını doğruladı. 

‘Gazze’de artık yaşanmaz’

Gazze’de 7 Ekim’den önce çiftlikler ve meyve bahçeleri 170 kilometrekarelik bir alanı kaplıyordu. Bu, Gazze’nin toplam yüzölçümünün yüzde 47’sine denk geliyordu. Gazze’de şubat sonu itibarıyla ise İsrail askeri saldırılarının 170 kilometrekarelik alanın 65 kilometrekareden fazlasını, yani yüzde 38’ini yok ettiğini belirtildi. Ekili alanların yanı sıra 7.500’den fazla sera da bölgenin tarımsal altyapısının hayati bölümünü oluşturuyordu. Gazze’de artık yaşanamayacağı bildirildi.