Dünya Çin, eski lideri Zemin’i kaybetti

Çin, eski lideri Zemin’i kaybetti

01.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin’in eski Devlet Başkanı Jiang Zemin, lösemi ve çoklu organ yetmezliği nedeniyle 96 yaşında Şanghay’da hayatını kaybetti. 1989-2002 yılları arasında Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri, 1993-2003 yılları arasında Çin Devlet Başkanı görevlerinde bulunan 1926 doğumlu Jiang, 1989’daki Tiananmen Meydanı ayaklanmasının ardından iktidara gelmişti.

Çin, eski lideri Zemin’i kaybetti

1997’de Hong Kong’un barışçıl bir şekilde Çin’e devri sürecinde aktif rol oynayan Jiang, Çin’in 2001’de Dünya Ticaret Örgütü’ne katılımı ve 2008 Yaz Olimpiyatları için Pekin’in seçilmesi sürecinde görev alarak ülke tarihinde önemli bir figür haline gelmişti. Jiang’ın iktidarda olduğu yıllarda Çin ekonomisi yılda ortalama yüzde 9 oranında büyürken, ülkenin askeri harcamaları her yıl yaklaşık yüzde 15 artmıştı.

Haberin Devamı

‘Sebebi dış güçler’

Öte yandan Çin Komünist Partisi, ülkede on yıllardır gerçekleşen en büyük sokak gösterilerini “dış güçlere” bağladı, katı koronavirüs kısıtlamalarından bıkan binlerce Çinlinin isyanını “düşman güçlerin sızma ve sabotaj faaliyeti” olarak değerlendirdi. Komünist Parti, protesto eylemlerini kararlı bir şekilde bastırma sözü verdi. Pekin, Şanghay ve Guangzhou’nun yanı sıra diğer birçok şehirde patlak veren protestoların tekrarını önlemek isteyen güvenlik güçlerinin, göstericileri caydırmak için ülkedeki birçok noktada kimlik kontrolleri yaptığı, vatandaşların cep telefonlarını incelediği belirtiliyor. Bunun amacının gösterilere dair görselleri silmek ve bu kişilerle ilgili işlem yapmak olduğu öne sürülürken, yönetimin baskısını ve cezaları artıracağını savunan vatandaşlar, mesajlaşma uygulamalarındaki yazışmalarını hemen sildiklerini dile getiriyor.