Dünya Çocukluk travması geleceği yakıyor

Çocukluk travması geleceği yakıyor

15.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Araştırmaya göre, çocuklukta fiziksel-duygusal-cinsel istismar, şiddet ve ihmal gibi travma yaratan zorbalıklara uğramak yetişkinlikteki ruhsal sorunlara zemin hazırlıyor.

Çocukluk travması geleceği yakıyor

Bilimsel çalışmalar, ruhsal problemlerin dünya çapında insanların yüzde 13’ünü etkileyerek bireysel ve toplumsal sorunlara neden olduğunu gösteriyor.  

Haberin Devamı

Avustralya’da Sidney Üniversitesi tarafından yapılan araştırma da çocuklukta kötü davranışlara hedef olmanın yetişkinlikteki ruhsal problemlerde yüzde 40 etkili olduğunu ortaya koydu. Kötü davranışlar fiziksel-duygusal-cinsel istismardan ihmal edilmeye ve şiddete uğramaya kadar birçok travmatik durumu kapsıyor. Akademik raporda, depresyon teşhislerinin yüzde 21’inden de çocukluk travmalarının sorumlu olduğu bildirildi. 

‘Destek verilmeli’ 

Çocuklukta kötü davranışlara hedef olan kişilerin, yetişkinlikte depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu), madde bağımlılığı, kendine zarar verme, saldırganlık ve intihara teşebbüs gibi ruhsal kaynaklı sorunlar yaşadığı belirtildi. Sidney Üniversitesi’nden Dr. Lucinda Grummitt, hükümet politikalarına ihtiyaç olduğunu belirtirken “Hem bireysel hem toplumsal önlemler alınması lazım. Öncelikle çocukların korunması şart. Çocuklu ailelere maddi manevi destek verilmeli. Çünkü bu destek toplumun huzuru açısından önem taşıyor. Ücretli ebeveyn izni, gelir katkısı ve aileler için ruh sağlığı hizmetine kolay erişim önlemlerden bazıları” dedi.