Dünya ‘Çok uluslu güç’ masada

‘Çok uluslu güç’ masada

31.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Gazze’de çok uluslu bir gücün oluşturulması ve yardımların daha sağlıklı biçimde yürütülmesi için görüşmeler sürüyor. İsrail’in bu sayede savaş sonrasında Hamas’ın yeniden güç kazanmasına da engel olmak istediği belirtiliyor.

‘Çok uluslu güç’ masada

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, bir ateşkes anlaşmasına varılması ve Gazze’nin geleceğine dair müzakere ve görüşmeler sürüyor. İsrailli yetkililerle Hamas heyetinin dolaylı müzakereleri sürerken, İsrail’in ABD’de gerçekleştirdiği temaslar da dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Nitekim bu görüşmelerde Gazze’deki durum masaya yatırılırken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, bölgede çok uluslu güç oluşturulması konusunda ABD’de yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydedildiği öne sürüldü. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Gallant’ın, geçen hafta Washington’a yaptığı ziyaret sırasında, ABD’li yetkililerle, bölgenin güvenliğinden ve insani yardım girişinden sorumlu olacak çok uluslu gücün Gazze’de görevlendirilmesi konusunda müzakerelerde bulunduğu iddia edildi. Gallant, bu görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya iletti.

‘Çok uluslu güç’ masada

Mısır ve BAE olabilir

ABD unsurlarını içerip içermeyeceği netlik kazanmayan çok uluslu gücün üç Arap ülkesinden oluşacağı ifade edildi ancak bu ülkelerin adı verilmedi. Bu ülkelerin içinde Suudi Arabistan ve Katar’ın olmadığı belirtiliyor. Zira Katar’ın Hamas ile yakın ilişkisi bulunuyor. Bununla birlikte Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu ülkeler arasında bulunduğu tahmin ediliyor. ABD’nin gücü koordine edeceği ancak askerinin sahada olmayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Söz konusu ülkelerin plana nasıl tepki verecekleri ise merak konusu. Kurulacak uluslararası gücün ana görev yardımların korunması ve dağıtılması olacak. ABD’nin kuracağı ve denizden yardımların ulaştırılacağı iskele de yine bu gücün kontrolünde olacak.

Son dönemde yardımların dağıtımı Gazze’de ciddi bir sorun haline geldi. Havadan gönderilen yardımlara ulaşmak isteyen çok sayıda Filistinli boğularak ya da izdihamda hayatını kaybetti. ABD merkezli haber sitesi Axios, 28 Mart’ta Gallant’ın, ABD’ye Gazze’de görevlendirilmek üzere çok uluslu güç oluşturma teklifinde bulunduğunu bildirmişti. İsrail’in, bu yolla, Hamas’ın savaş bittikten sonra Gazze’de yeniden kontrolü ele geçirmesine engel olmaya çalıştığı belirtiliyor. İran’ın başkenti Tahran’da bir araya gelen Filistinli gruplar Hamas ve İslami Cihat ise İsrail’le anlaşma olabilmesi için koşullarını hatırlattı. Öte yandan İsrail heyetinin ABD’de Refah operasyonuyla ilgili görüşmelerinin yarın başlayabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

BM aracı vuruldu mu?

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki sınır kasabası Rmeish köyü civarında Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) gözlemcilerini taşıyan bir araca saldırı gerçekleştirdiği, 4 kişinin yaralandığı iddia edildi. UNIFIL, saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğinin araştırıldığını ifade ederken, İsrail ordusu BM aracını hedef almadıklarını duyurdu. İsrail son dönemde Lübnan ve Suriye’de Hizbullah hedeflerini vuruyor.