Dünya Darbe modasına Gabon da uydu

Darbe modasına Gabon da uydu

31.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orta Afrika ülkesi Gabon’da bir grup kıdemli asker yönetime el koyduklarını açıkladı. Devlet Televizyonu’ndan halka hitap eden 12 asker, Cumartesi günü Ali Bongo’nun zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçiminin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını duyurdu. Askerler, ülkeyi General Brice Oligui’nun yönetmesini önerdi.

Darbe modasına Gabon da uydu

Gabon’da darbeci askerlerce yapılan son açıklamada, Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba’nın evinde alıkonulduğu, ailesi ve doktorlarıyla birlikte olduğu kaydedildi. Başkan’ın oğlunun ise “ihanet” nedeniyle tutuklandığı açıklandı. Bongo evinde çektiği bir videoyla dünyadaki tüm dostlarına seslendi ve yardım istedi. Ancak başkent Libreville’de darbe destekçisi halk, ordunun yönetimi ele geçirmesinin sonrası sokaklara döküldü, askerlere sevgi gösterisinde bulundu.

Haberin Devamı

Tepkiler de gecikmedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Başkan Ondimba’nın güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini belirterek taraflara diyalog çağrısı yaptı. Rusya ise, Gabon’da yaşananlardan endişe duyulduğunu ifade etti. Fransa ise, ülkede yapılan son seçimlerin sonucuna saygı duyulması gerektiğini vurguladı. 

Ondimba’nın 26 Ağustos’taki seçimi yüzde 64,27 oyla kazandığı, rakibi Albert Ondo Ossa’nın ise oyların yüzde 30,77’sini aldığı belirtilmişti. Ossa, birçok sandıkta adını taşıyan oy pusulaları bulunmadığını öne sürmüştü. Bongo ailesi Gabon’da 53 yıldır iktidardaydı.

DESTEKÇİLER SOKAKLARDA

Gabon’un başkenti Libreville’de darbe destekçisi halk, ordunun yönetimi ele geçirmesinin ardından sokaklara dökülürken darbeci askerlere sevgi gösterisinde bulundu. Şehir merkezinde toplanan yüzlerce kişi Gabon bayraklarıyla darbeyi kutlarken Gabon askeri, toplanan kalabalığa evlerine dönmeleri ve stratejik bölgelerden uzaklaşmaları yönünde talimatlar verdi.

Haberin Devamı

SÜPER GÜÇLERDEN AÇIKLAMA

Gabon’da yaşanan gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Başkan Ondimba’nın güvenliğinin garanti altına alınması gerektiğini belirterek, ülkedeki düzeni mümkün olan en kısa sürede yeniden inşa etmek için taraflara diyalog çağrısı yaptı. Rusya tarafından yapılan açıklamada ise, Gabon’da yaşananlardan büyük bir endişe duyulduğu ifade edildi. Öte yandan, Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, duruma ilişkin kaygısını yineleyerek Gabon’da yapılan son seçimlerin sonucuna saygı duyulması gerektiği açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'DEN İLK YORUM

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Gabon'daki darbeyle ilgili 'Gabon’da yaşanan gelişmeleri yakından ve dikkatle takip ediyoruz. Ülkede barış ve istikrarın yeniden tesisini temenni ediyoruz' denildi.

AFRİKA’DA DARBE ÜSTÜNE DARBE

Gabon’da yaşananlar 2020’den bu yana Batı ve Orta Afrika’da gerçekleşen 8. darbe oldu. Bundan önce Mali, Gine, Burkina Faso, Çad ve son olarak da Nijer’de darbeyle askeri cuntalar yönetimi ele geçirmişti. Çoğu eski Fransız sömürgesi olan ülkelerde son yıllarda Rusya’nın askeri, Çin’in ise ekonomik nüfuzu artıyordu.

Yazarlar