Dünya ‘Demir Adam’

‘Demir Adam’

07.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da 62 yaşındaki bir erkeğin 217 kez Kovid-19 aşısı olduğunun ortaya çıkması sonrası, bilim insanları söz konusu denekte aşırı aşılamanın bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olup olmadığını araştırdı.

‘Demir Adam’

Lancet Enfeksiyon Hastalıkları” dergisinde yayımlanan vakaya göre, aşılar Haziran 2021’den Ekim 2023’e kadar olan süreçte özel kliniklerden satın alınarak yapıldı. Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nden araştırmacılar, kimliği açıklanmayan deneğin iyi olduğunu ve herhangi bir yan etki yaşamadığını söyledi. 

Haberin Devamı

Üniversitenin mikrobiyoloji bölümünden Dr Kilian Schober, “Vakayı gazete haberlerinden öğrendik. Daha sonra onu Erlangen’de testlere tabi tutmaya davet ettik” dedi. Dr. Schober, bağışıklık sisteminin bu kadar çok aşıyla aşırı uyarılmasının, bazı bağışıklık hücrelerini yıpratarak vücudun hastalıklarla başarılı bir şekilde mücadele etme yeteneğini engelleyebileceğinden endişeli olduklarını söyledi. Ancak araştırmacılar testte buna dair hiçbir kanıt bulamadı ve ayrıca adamın Kovid-19’a yakalandığına dair hiçbir işaret de yoktu. Araştırmacılar bu kadar çok aşı yaptırmanın şu anda tavsiye edilmediğini de vurguladı. ● DIŞ HABERLER SERVİSİ