DünyaDepoda kilitli kalan ilaçlar, tecavüz mağdurlarının acısını katladı

Depoda kilitli kalan ilaçlar, tecavüz mağdurlarının acısını katladı

14.06.2023 - 11:00 | Son Güncellenme:

İç savaşın üçüncü ayına girdiği Sudan'da cinsel saldırıya uğrayan kadınlar çaresiz. Tıbbi yardım kitlerine ulaşamayanlar umutsuzca tehlikeli yöntemlere başvuruyor.

Depoda kilitli kalan ilaçlar, tecavüz mağdurlarının acısını katladı

İç savaş ülkesi Sudan'da acil kontrasepsiyon (ertesi gün hapları), HIV önleyici ve düşük hapları gibi ilaçların Hartum'daki bir depoda kilitli olması, kadınları umutsuzca riskli yöntemlere yönelmeye zorluyor.

Haberin Devamı

The Guardian'ın haberine göre, Nisan ayında iç savaşın başlamasından bu yana çatışma durumlarında dağıtılan '47 bin tıbbi tecavüz sonrası yardım kiti'nin saklandığı depoya erişim kesildi. Kitleri sağlayan BM Nüfus Fonu (UNFPA), Sudan ordusu veya paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasından hangi gücün binaya girişi engellediğini söyleyemeyeceğini açıkladı.

İLK 72 SAAT KRİTİK

Tecavüzden kurtulan kadınlar, hamilelikleri ve enfeksiyonları önlemek için ilaçları nerede bulabilecekleri hakkında sosyal medya aracılığıyla iletişim kurarak kaynakları ve ilaçları paylaşıyor. Çoğu ilacın etkili olması için saldırıdan sonraki 72 saat içinde alınması gerekiyor. Bu yüzden kadınların ilaçlara hızla erişmesi hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

BİLDİRİLENLER VAKALARIN KÜÇÜK BİR KISMI

Sudan hükümeti Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi Başkanı Sulaima Ishak, "Bazı kliniklerde sınırlı sayıda ilaç bulunmasına rağmen hamileliği önlemenin hiçbir yolu yok. Her yerde tecavüz vakaları yaşanıyor. Resmi olarak bildirilenler, vakaların sadece küçük bir kısmı" diyor.

TECAVÜZ SONRASI BAKIM 'AYRICALIK'

Güney Darfur'daki depolara düzenlenen saldırılar, tıbbi malzeme stoklarını adeta ertti. Hartum'da tecavüz mağdurlarıyla çalışan aktivist Enas Muzamil, tecavüz sonrası bakıma erişimin 'ayrıcalık' haline geldiğini kaydetti:

"Artık her şey gayri resmi ağlar aracılığıyla oluyor. Kadınlar sosyal medyadaki gruplar aracılığıyla iletişim kuruyor, sahip oldukları kaynakları ve ilaçları paylaşıyor. Birçok kadın geleneksel yöntemlere yöneliyor. Tanıdığım bir kadın üç erkek tarafından tecavüze uğradı, hamile olup olmadığını bilmiyor. Doğru ilaca ulaşamadı."

10 YIL HAPİS RİSKİ

Muzamil, evi RSF askerleri tarafından basılan 17 yaşındaki bir çocuğun ailesinin kendisiyle temasa geçtiğini de söyledi:

"Onu yatağında uyurken bulup tecavüz ettiler. Sonunda, elinde ilaçları olan ve kızı evinde ziyaret edebilen yerel bir doktor bulmayı başardık ama bu tam dokuz saatimizi aldı."

Bazı Sudanlı kadınlar ise yurt dışından yasa dışı şekilde ilaç getirmeyi deniyor. Adı açıklanmayan bir aktivist, erzakla sınırı geçmeye hazırlandıklarını aktararak, "İşe yaramasını umuyorum ama beni 10 yıl hapis cezasına çarptırabilecekleri bir suç olduğu için çok dikkatli olmalıyım" dedi.