Dünya Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı! ‘Burada can güvenliğimiz yok’

Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı! ‘Burada can güvenliğimiz yok’

24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ülkede Ordu Komutanı Orgeneral el-Burhan ile Hızlı Destek Kuvvetleri lideri Dagalo arasındaki güç savaşı nedeniyle şiddetlenen çatışmalar sürerken, Sudan’daki yabancıların tahliyesi de hızlandı. Ülkeler adeta zamanla yarışıyor. Ölü ve yaralı sayısının her geçen gün arttığı Sudan’da, Türk vatandaşlarının endişeli bekleyişleri sürüyor.

Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı ‘Burada can güvenliğimiz yok’

DIŞ HABERLER - Sudan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ile Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki güç mücadelesi nedeniyle şiddetlenen çatışmalar bir haftayı geride bırakırken, ülkeden kaçış da hızlandı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın ardından ABD, Fransa ile İngiltere de, Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan diplomatlarını ve ailelerini ülkeden tahliye ettiğini duyurdu. Amerikan yetkililer, özel kuvvetlerce yürütülen operasyonun “hızlı ve sorunsuz” gerçekleştiğini söylerken, 3 Chinook helikopterinin büyükelçilik yakınlarına indiği, yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği bildirildi. ABD, elçiliğini kapattığını da duyurdu.  

İngiliz diplomatların tahliyesini ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak açıkladı. Sunak operasyonun “karışık ancak hızlı” olduğunu belirtti. Sunak, ülkede kalan İngilizlerin tahliyeleri için de çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, destekleri için Fransa ve ABD’ye teşekkür etti.

Haberin Devamı

Diğer ülkelerin ise kendi vatandaşlarını tahliye etmek için Hartum’un 850 km uzağındaki limanı da kullandığı belirtiliyor. Nitekim Suudi Arabistan, bu yolla aralarında 12 ülkeden vatandaşların da bulunduğu 150 kişiyi kurtardığını açıklamıştı. Aralarında Almanya, İtalya, Yunanistan, Hollanda’nın da bulunduğu Sudan’da misyonları bulunan Avrupa ülkelerinin de benzer operasyonları koordine etmeye çalıştığı haber veriliyor. Sudanlı yaklaşık 20 bin sivilin de ülkeyi terk ettiği bildirilmişti.

Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı ‘Burada can güvenliğimiz yok’

"BURADA CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK"

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Günlerdir Türkiye’ye tahliye edilmeyi bekleyen Türk vatandaşları çatışmaların arttığını ve can güvenliklerinin olmadığını söylüyor. Tıpkı, Dilan Bilgin ve ailesi gibi... Antakya’daki depremden sonra Sudan’a giden Bilgin ailesi, bu ülkede de çatışmaların arasında kaldı. Haber için Dilan Bilgin ile konuştuğum sırada da çatışmalar devam ediyordu ve bize çatışma seslerini dinletti. Can güvenliklerinin olmadığını ve bir an önce Türkiye’ye dönmek istediklerini söyleyen Dilan Bilgin, “Günlerdir ailem ve ben Türkiye’ye tahliye edilmeyi bekliyoruz, burada herhangi bir can güvenliğimiz yok. Sürekli bomba sesleri duyuyoruz ve devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybeden yüzlerce insan var. Dışarı çıkma şansımız yok, en fazla 5 günlük gıdamız kaldı, suyumuz bitti. Biz bir şekilde idare edebiliriz ama çocuklar var. Telefonlarımız sürekli çekmiyor, internete her zaman giremiyoruz. Korkuyoruz ve hepimiz perişan haldeyiz. Yetkililer de beklememizi söylüyor, devam eden saldırılar nedeniyle uçak şu an için inemezmiş. Ancak çatışmalar da duracak gibi değil, yardım edin” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ACİL TAHLİYE İSTİYORUZ’

Depremden sonra Sudan’a gidenlerden biri de Gülay Yoğun, eşi ve iki çocuğuydu. Yoğun da, can güvenliklerinin olmadığını belirtip şunları aktardı: “Çatışmalar sürüyor. Çocuklarımızın gözümüzün önünde ölmesini istemiyorum. Tehlike her geçen gün daha büyüyor. Ateşkes yapılmadı. Dışarı çıkamıyoruz, ateş ediyorlar, evin içinde rahat oturamıyoruz. Başımızın üzerinden füzeler geçiyor günden güne tehlike artıyor ve yağmalama devam ediyor. Şu an elektriğimizi kestiler, suyumuz yok. Bunu temin edecek kimse de yok. Yolda gördükleri anda silah sıkıyorlar acil tahliye istiyoruz.”

Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı ‘Burada can güvenliğimiz yok’

TÜRKLERİN TAHLİYESİNE BAŞLANDI

ANKARA Milliyet - Diplomatik kaynaklar, Sudan’ın başkenti Hartum’da ilk grup 140 Türk vatandaşının, karayoluyla Etiyopya üzerinden tahliye edilmesi sürecinin başladığını bildirdi. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya doğru yolda olan vatandaşların, havayoluyla Türkiye’ye intikal ettirileceği belirtildi. AFP, Hartum Büyükelçiliği’nin tahliyeler için duyurduğu toplanma alanlarından birinin yakınında patlama yaşandığını bildirmişti. Kaynaklar, belirlenen iki toplanma alanındaki vatandaşların sahadaki güvenlik koşulları da dikkate alarak mümkün olan en kısa süre içinde tahliye edileceğini kaydetti. Kaynaklar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Sudan’a ilişkin mevkidaşlarıyla da temas halinde olduğu, pek çok ülkenin kendi vatandaşlarının tahliyesi için Türkiye’den yardım talebinde bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Depremden kaçan Bilgin ailesi çatışmanın ortasında kaldı ‘Burada can güvenliğimiz yok’