Dünya 'Devlet terörü!' Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

'Devlet terörü!' Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

02.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Harkov'da sivillerin yer aldığı meydanı vuran Rusya, 'devlet terörü' ile suçlanıyor. Saldırılarda 16 çocuğun hayatını kaybettiğini duyuran Zelenskiy, Rusya'nın savaş suçu işlediğini söyledi.

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İşgal harekatında hüsrana uğrayan Rusya, hava saldırılarıyla Ukrayna'da dehşet saçtı. Ülkenin ikinci büyük kenti Harkov'da kent meydanı vurulurken, çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Harkov’un merkezindeki Özgürlük Meydanı, dün sabah bir Rus saldırısıyla vuruldu. İçişleri Bakanlığı, Harkov'daki konut binalarını hedef aldığından şüphelenilen patlama sonucu onlarca sivilin öldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Saldırı tüm dünyada büyük tepki çekerken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Avrupa Parlamentosu'na bağlanarak, çok sert ifadelerle bir açıklama yaptı. Zelenskiy, Harkov'da onlarca sivilin yaşamını yitirdiği bombardıman nedeniyle Rusya'nın savaş suçu işlediğini belirtirken, bunun “devlet terörü” olduğunu ifade etti. "Rusya çocukları hedef alıyor" diyen Zelenskiy, AB'nin Kiev'in yanında olduğunu "kanıtlamasını" istedi. Ukraynalı lider, "Biz çocuklarımızın hayatta kaldığını görmek istiyoruz. Bence bu adil bir istek. Hayatta kalmak; Avrupa'nın eşit üyeleri olmak için savaşıyoruz" derken önceki gün 16 çocuğun öldüğüne dikkat çekti.

AYAKTA ALKIŞLADILAR

AP Genel Kurul salonundaki birçok parlamenter, yaka rozetleri, tişörtler ve posterlerle Ukrayna'ya destek verdi. Konuşma sonunda parlamenterler Zelenskiy'i uzun süre ayakta alkışladı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Rusya'nın geçen hafta başlayan işgalinden bu yana 13'ü çocuk, en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini, 400 kişinin ise yaralandığını açıklamıştı.

Öte yandan Rusya'ya yönelik tepki ve yaptırımlar da hız kesmiyor. Dün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Boris Jonhson, Rusya Devlet Başkanı Putin'in taktiklerini "barbarca" olarak niteledi, ülkesinin "daha ağır yaptırımlarla sonuna kadar gitmeye" hazır olduğunu belirtti. Johnson, Putin'in artık muhatap kabul edilemeyeceğini dile getirdi. 

Devlet terörü Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

TV KULESİ VURULDU

Rusya, Kiev’deki televizyon kulesini vurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın "Kiev halkı iletişim kulelerinden uzak dursun" açıklamasından hemen sonra gelen saldırıda 5 kişinin öldüğü 5 kişinin de yaralandığı, televizyon yayınlarının kesildiği belirtildi.

Devlet terörü Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

GÜNEYDE İLERLEDİLER

Rusya’nın Ukrayna’da kontrol alanını genişletme çabası devam ediyor. Pentagon’dan yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırında konuşlu 190 bin askerinin 4’te 3’ünü savaşa gönderdiği belirtildi. Maxar Technologies ise, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru ilerleyen 64 kilometrelik Rus konvoyunun yeni uydu görüntülerini yayınladı. Konvoyun Kiev’in hemen kuzeyine gelmiş olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Öte yandan Pazar günü Rusya ordusunun Ukrayna’nın Ohtırka askeri üssüne düzenlediği saldırıda en az 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Kuzey cephesinde ilerleyişi tıkanan Rusya, güney cephesinde ilerleme kaydetti. Karadeniz kıyısındaki Herson’un Rus birlikleri tarafından kuşatıldığı belirtiliyor. Azak Denizi kıyısında bulunan Mariupol kentinin de Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kuşatıldığı bildirildi. Bununla birlikte Donbas yakınlarındaki kentin hala direndiği ifade ediliyor. - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın son 5 günde 56 roket ve 113 seyir füzesiyle saldırdığını açıkladı, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge talep etti.

Devlet terörü Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

LAVROV KONUŞURKEN SALONDAN ÇIKTILAR

Rusya’ya ve Rus yönetimine tepkiler dinmiyor. Son olarak, Birleşmiş Milletler’in düzenlediği Silahsızlanma Konferansı’na görüntülü mesajla katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği (AB) üyeleri başta olmak üzere pek çok ülke tarafından protesto edildi. Lavrov, video mesajda, bizzat katılmak istediğini fakat AB’nin izin vermediğini savundu. Mesaj ekranda gösterildiği sırada, çoğu diplomat salonu topluca terk etti.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmediğini, Ukrayna’daki sivillerin canlarının ve güvenliklerinin korunması için gereken her şeyi yaptıklarını öne sürdü. Şoygu, belirlenen amaçlara ulaşılana dek, Rusya güçlerinin Ukrayna’daki operasyona devam edeceklerini da kaydetti. 

Devlet terörü Hüsrana uğrayan Rusya dehşet saçtı

MÜZAKERELERDE İKİNCİ TUR BUGÜN GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Ukrayna ile Rusya temsilcileri, ateşkes görüşmeleri kapsamında bugün ikinci kez bir araya gelecek.

Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, tarafların müzakere görüşmesindeki talepleri de ortaya çıktı. Rusya'nın, Ukrayna'dan tarafsız ülke statüsünü parlamento düzeyinde belgelemeyi ve bu konuda bir referandum düzenlemeyi talep ettiği iddia edildi. Bunun dışında Rus tarafı, Ukrayna'dan ilgili bölgelerin idari sınırlarındaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin tanımasını ve Kırım'ın Ukrayna'ya iade edilmesi talebini geri çekmesini istedi. Ukrayna ise müzakere görüşmelerinde, ateşkes ve Rus birliklerinin topraklarından çekilmesini talep etti. Müzakerelerin Belarus-Polonya sınırında gerçekleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

'PUTİN'LE GÖRÜŞMEYE HAZIRIM'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, müzakereler konusunda yaptığı açıklamada “Öncelikle tam bir ateşkes olacağına dair en azından bazı imalarda bulunmak gerekiyor. Uçaklar uçarken, bombardımanlar sürerken müzakere masasına oturulmaz” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile müzakerelere hazır olduğunu ifade eden Zelenskiy, “Dünya artık Rusya Devlet Başkanı’nın müzakere masasına oturtulması gerektiğini anlıyor, şimdilik kendisiyle müzakere masasına oturmaya hazırlar, ben de öyleyim” ifadelerini kullandı.

‘DAHA FAZLA SİHA İÇİN TEMAS HALİNDEYİZ’

Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, Rusya'nın işgaline ilişkin yaptığı açıklamalarda "Daha fazla saldırı drone’u konusunda Türkiye ile temas halindeyiz" dedi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Prystaiko, Ukrayna ordu mensuplarının Türk yapımı SİHA’lar ile ilgili Türkiye'de hâli hazırda eğitim aldıklarını hatırlattı. Elçi, "Daha fazla saldırı drone’u konusunda Türkiye ile temas halindeyiz. Türkiye bize bunları sağlıyor ama drone’ları etkili bir şekilde kullanmaktan halen uzağız. Yeterli ölçeğe ulaşabilmiş değiliz. Elimizde yeterince drone operatörü var ve bunlar şu anda halen Türkiye’de eğitim alıyorlar" dedi. Ukrayna, Rus birliklerine karşı Türk SİHA’ları ile önemli avantaj elde etmiş, pek çok askeri aracı tahrip etmişti. 

ADALET DİVANI, SOYKIRIM İDDİALARINI GÖRÜŞECEK

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya-Ukrayna arasındaki soykırım iddialarıyla ilgili olarak 7 ve 8 Mart'ta duruşmalar düzenleyeceğini açıkladı. Divan tarafından yayınlanan açıklamada, soykırım iddialarına ilişkin Rusya’ya acil tebligat gönderildiği belirtilerek, "Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi Kapsamındaki Soykırım İddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günü açık oturum yapacak" denildi.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderlerinin, 10-11 Mart’taki Paris Zirvesi’nde, Ukrayna’nın birliğe alınma ihtimalini değerlendireceği belirtildi. NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları da 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil toplanacak.