Dünya Donald Trump: Asker gönderme seçenekler arasında

Donald Trump: Asker gönderme seçenekler arasında

04.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görüşme teklifini reddettiğini belirtirken, ülkeye asker göndermenin de seçenekler arasında olduğunu söyledi. Maduro ise, sert çıkışını sürdürdü

Donald Trump: Asker gönderme seçenekler arasında

Venezuela’da Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun, kendini “geçici devlet başkanı” ilan etmesi ve ABD tarafından tanınmasıyla başlayan kriz devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görüşme önerisini geri çevirdiğini bildirirken, askeri seçenekten bahsetti. Maduro ise “iç savaş uyarısı” yaptı.

Haberin Devamı

Amerikan CBS televizyonuna konuk olan Başkan Trump, Venezuela’ya yönelik bir askeri operasyonun seçenekler arasında olup olmadığına dair soruya “Bunu söylemek istemiyorum ama... Kesinlikle bu seçenekler arasında” yanıtını verdi. Trump, ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun aylar önce kendisiyle görüşmek istediğini ama bu talebi reddettiğini de belirtti. Trump reddetme gerekçesi olarak “Ülkeye baktığınızda çok kötü şeyler olduğunu görüyorsunuz. Venezuela dünyanın o kısmının en zengin ülkesiydi. Şu an içinde bulunduğu yoksulluğa, acıya ve suçlara bakın” değerlendirmesini yaptı.

Trump, Suriye’den çekilme konusundaki soruya ilişkin ise, “Çekilme an meselesi. Zorunda kalırsak geri döneriz. Çok hızlı geri gelebiliriz ve ayrılmıyoruz. Irak’ta harika bir üssümüz var ve orada olacağız ve açıkçası Suriye’den yavaşça çekilirken Halife’yi (DAEŞ) Irak’tan vuruyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘Onlara bağlı!’

Nicolas Maduro’yu destekleyen Rusya’nın Dışişleri Bakanlığı ise uluslararası topluma “sınırları ötesine yıkıcı şekilde müdahil olmak yerine yardım etmeleri” çağrısında bulundu.

Bu arada Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, üstü kapalı iç savaş uyarısı niteliği taşıyan bir açıklama yaptı. İspanya’nın “La Sexta” adlı televizyon kanalına konuşan Maduro, “Her şey kuzeydeki emperyalist Amerika ile Batılı müttefiklerinin, delilik ve saldırganlık derecesine bağlı” diye konuştu. Bazı bölümleri İspanyol basınında yayınlanan röportajda Maduro, “Biz sadece ülkemizde yaşıyoruz ve kimsenin iç işlerimize karışmasını istemiyoruz. Ve ülkemizi korumak için kendimizi hazırlıyoruz” değerlendirmesini yaptı. Maduro ülkedeki fabrikalarda, üniversitelerde insanların savaşa hazırlandıklarını da sözlerine ekledi. Röportajı yapan gazeteci Jordi Evole’nin, “Söylediklerinizden korkuyorum, sayın Maduro” demesi üzerine, Venezuela Devlet Başkanı’nın “Gerçekten mi? Beni korkutmuyor” cevabını verdiği aktarıldı. Maduro ülkedeki siyasi krizin çözümü için parlamento seçimlerinin planlanandan erken bir tarihe alınabileceğini ancak başkanlık seçimlerinin planlandığı gibi 2025’te yapılacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Maduro, AB ülkelerinin, başkanlık seçimini yenilemesi önerisine karşılık kendi teklifini yineledi. Maduro, “Bu yıl içerisinde Ulusal Kurucu Meclis için yeniden parlamento seçimleri düzenlenecek. Yeni bir Ulusal Kurucu Meclisi halk seçsin diye özgür ve garanti edilmiş bir seçim düzenleyeceğiz” dedi. Ancak İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Belçika, devlet başkanlığı seçimlerinin yeniden yapılmasını istiyor. Bu olmazsa, Guaido’yu geçici başkan olarak tanıyacaklarını bildirmişlerdi.