Dünya Dünyaca ünlü yazarın sır sonu! 'Bunu bilmem imkansızdı'

Dünyaca ünlü yazarın sır sonu! 'Bunu bilmem imkansızdı'

19.03.2022 - 06:44 | Son Güncellenme:

Hemen her yaştan insanın okuduğu, dünyaca ünlü eser 'Küçük Prens' kitabının yazarı Antoine de Saint-Exupery yıllar önce gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. 54 yıl sonra sonra ise kendisinden bir iz bulundu ancak bu detayın ardında büyük bir acı yatıyordu.

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Antoine de Saint-Exupery tarafından 6 Nisan 1943 yılında hem Fransızca hem İngilizce olarak yayımlanan 'Küçük Prens', günümüzde 310 farklı dil ve lehçeye çevrilen, yediden yetmişe herkesin bildiği bir eser. Sadece 96 sayfa olan ancak okurken düşündüren, düşündürdükçe hayat dersleri veren kitabın yazarı, Fransız havacı Antoine de Saint-Exupery, 1944 yılının temmuz ayında hava keşif görevi sırasında gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Peki bu tecrübeli pilota ne oldu?

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü yazarın sır sonu Bunu bilmem imkansızdı

Antoine de Saint-Exupery, gezegenleri keşfeden ve asteroitten gelen bir prens hakkında yazdığı 'Küçük Prens' adlı kitabıyla tanınıyordu. Ancak yazarlığının yanı sıra aslında deneyimli bir pilottu. 1940 yılında Fransa'dan New York'a taşınmasına rağmen bir süre sonra Fransız Hava Kuvvetleri'ne katılmak için geri döndü. İkinci Dünya Savaşı sırasındaki görevi nedeniyle 31 Temmuz 1944’te havalanan Küçük Prens'in yazarından bir daha haber alınamadı. Onun ortadan kaybolması, savaş sonrası Fransa'daki en gizemli olaylardan biri haline geldi.

Ancak kayboluşunun üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra 1998 yılında Marsilya açıklarında balıkçı ağlarına bir bileklik takıldı. Balıkçı, ağa takılan bilekliğin üzerindeki ismin kime ait olduğunu görünce yetkililere haber verdi. Ağlara takılan bilekliğin izi sürüldüğünde Fransız dalgıç Luc Vanrell tarafından Fransız yazarın kullandığı uçağa ait bazı kalıntılar bulundu.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü yazarın sır sonu Bunu bilmem imkansızdı

UÇAĞIN ENKAZI BULUNDU

Dalgıç Lu Vanrell bu olaydan sonra Bavyera Sualtı Arkeolojisi Derneği'nden Lino von Gartzen'le birlikte enkazın ve bulunanların peşine düştü. Tüm çalışmalar sonucunda 2004 yılında Marsilya kıyılarında uçağın enkazı bulundu. Bulunan enkazın ardından Lino von Gartzen bir gazeteye verdiği röportajda yapılan tüm çalışmalar sonucunda Antoine de Saint-Exupery'nin havadayken vurulmuş olabileceğini ve bu olayı gerçekleştiren kişiyi bulmak için eski Luftwaffe pilotları ve aileleriyle bin 200 telefon görüşmesi yaptığı bilgisini verdi.

ŞOKE EDEN İTİRAF!

Sonunda kendisine Antoine de Saint-Exupery'nin ortadan kaybolduğu 31 Temmuz 1944 tarihinde yaşanan olayları net bir şekilde hatırlayan bir kişiden bahsedildi. Adım adım tüm izleri takip eden Lino von Gartzen, bir kişinin onu aradığını ve ünlü yazarı vuran kişi olduğunu itiraf ettiğini söyledi. Gartzen, "Onu vuranı bulacağımı hiç düşünmemiştim. Bu benim için çok fazla olduğu için birkaç dakika sessiz kaldım" dedi. Bu itirafı ona yapan kişinin Alman pilot Horst Rippert olduğunu söyleyen Gartzen, birkaç yıl daha Horst Rippert'ın hikâyesini araştırmaya devam etti ve sonunda bu gerçeğe ikna oldu.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü yazarın sır sonu Bunu bilmem imkansızdı

Olayın şokunun atlatamayan Lino von Gartzen, Rippert'ın açıklamasıyla ilgili, "Profesyonel bir tarihçi olarak benim açımdan bu çok iyi bir hipotez ve bize söylediği her şey doğru görünüyor. Horst Rippert kendini suçlu hissediyor ve buna çok ama çok üzülüyor. Ucuz basının kendisini katledeceğinden çok korkuyor" açıklamasında bulundu.

Yayınlanan alıntılarda Rippert, Antoine de Saint-Exupery'nin çalışmalarının hayranı olduğunu sürekli vurguladı. Gençlik yıllarında, okulda Antoine de Saint-Exupery'nin kitaplarını okuduğunu söyleyen Horst Rippert, savaş esnasında yaşananları hatırladıkça, "Pilotu görmedim ve öyle olsa bile bunun Saint-Exupery olduğunu bilmem imkansızdı. Yıllarca umdum ve hâlâ vurduğum kişinin o olmadığına inanmak istiyorum" dedi.

Dünyaca ünlü yazarın sır sonu Bunu bilmem imkansızdı

Ancak gerçek eski pilot Horst Rippert'ın Antoine de Saint-Exupery'nin pilotluğunu yaptığı uçağı vurduğu yönündeydi. Bunu Rippert da biliyordu. Antoine de Saint-Exupery'den geriye hepimize üzerinden yıllar geçse bile etkisini kaybetmeyen, onlarca dile çevrilmiş muhteşem bir eser kaldı.