Dünya Dünyanın en genç başbakanı!

Dünyanın en genç başbakanı!

10.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Finlandiya’da Sosyal Demokrat Parti’nin lideri olarak seçilen 34 yaşındaki Sanna Marin, dünyanın en genç başbakanı oldu. Marin, tamamı kadın liderlerden oluşan 5 partili bir koalisyon hükümetinin başına geçiyor...

Dünyanın en genç başbakanı

Finlandiya’nın Ulaştırma Bakanı Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti’nin lideri olarak seçilerek “dünyanın en genç başbakanı” unvanına sahip oldu. Finlandiya Parlamentosu’nda bugün yapılacak oturumda 34 yaşındaki Marin, ülke tarihinin ve dünyanın en genç başbakanı olarak resmen göreve başlayacak. Marin, hepsi kadın liderlerce yönetilen 5 partili bir koalisyonun başına geçecek. Marin, Finlandiya’nın üçüncü kadın başbakanı. Finlandiya ayrıca, bu ay sonuna kadar Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanlığını yürütüyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta salı günü greve giden postane çalışanlarının taleplerine kulak asmamakla ve süreci iyi yönetmemekle eleştirilen eski başbakan Antti Rinne, koalisyon destekçilerinin eleştirileri sonucu istifasını vermişti. Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan çiçeği burnunda yeni Sosyal Demokrat Parti lideri Sanna Marin, parti liderliği için yapılan oylamayı az farkla kazanırken, “güveni yeniden inşa etmek için çok çalışması gerektiğini” söyledi.

Dünyanın en genç başbakanı

Yeni bir anlayış

Başbakan Sanna Marin liderliğindeki koalisyon hükümetine destek verecek olan 4 parti liderinin de kadın olmasının, dünyada yeni bir yönetim anlayışının ilk adımları olarak görülebileceği kaydedildi. Beş kadın tarafından bugün itibarıyla yönetilmeye başlayacak olan 5.5 milyon nüfuslu Finlandiya’da başbakan Sanna Marin’in koalisyon ortakları, Sol İttifak lideri Li Andersson(32), Merkez Parti lideri Katri Kulmuni(32), Yeşil Lig lideri Maria Ohisalo(34) ve Finlandiya İsveç Halk Partisi lideri Anna-Maja Henriksson(55) olarak yer alacak.

Haberin Devamı

Dünyanın en genç kadın başbakanı olmasıyla ilgili olarak ülke medyasına konuşan Marin, “Hiçbir zaman yaşımı ya da cinsiyetimi düşünerek hareket etmedim. Benim için önemli olan hâlâ siyasete atılma nedenlerim ve seçmenin son seçimlerde bize duyduğu güven” yanıtını verdi. Marin’in yaşı ve 22 aylık bir kızının olması, basında 2017 yılındayken 37 yaşında başbakan olan Yeni Zelanda lideri Jacinda Ardern’e benzetiliyor. Devlet televizyonu YLE, Marin’in bekâr bir anne tarafından büyütüldüğü ve aileden üniversiteye giden ilk kişi olduğu bilgisini verdi.

Dünyanın bu makamdaki diğer genç yöneticileri arasında Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern (39), Ukrayna Başbakanı Oleksiy Honcharuk (35) ve 35 yaşında olduğu tahmin edilen Kuzey Kore Lideri Kim Jong-Un sayılıyor.

 

Yazarlar