Dünya Ege’de diyalog sürecine devam

Ege’de diyalog sürecine devam

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara - Atina arasında başlayan diyalog süreci devam ediyor. Bu kapsamda Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, eylül ayının ilk haftası Türkiye’ye geliyor.

Ege’de diyalog sürecine devam

Aydın Hasan / ANKARA - Türkiye ile Yunanistan arasında 6 Şubat depremlerinin ardından başlayan, 28 Şubat’ta Larisa bölgesindeki tren faciasının ardından daha da ileri taşınan diyalog dönemi devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın konuğu olarak 5 Eylül’de Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunacak. Ziyarette, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında New York’ta yapılması planlanan görüşmenin yanı sıra Selanik’te gerçekleştirilmesi beklenen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi toplantısı ele alınacak.

Haberin Devamı

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin Cumhurbaşkanlığı ayağı ikinci tura kalmış ve 28 Mayıs’ta tamamlanmıştı. Aynı şekilde Yunanistan’da 21 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde hiçbir parti Meclis’te çoğunluğunu sağlayamamış ve 25 Haziran’da yeniden seçime gidilmişti. Başbakan Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, ikinci seçimde Meclis’te çoğunluğu sağlarken, seçimin ardından Türkiye-Yunanistan arasındaki diyalog sürecini hızlandırmak amacıyla girişimler de yoğunlaştı.

FIRTINA İPTAL EDİLMİŞTİ

Yunanistan, her yıl tüm Ege Denizi’ni kapsayacak şekilde Mayıs-Haziran aylarında “fırtına” anlamına gelen “Kataigis Tatbikatı”nı düzenliyordu. Yunan hükümeti, bu yıl Ege’de Kataigis Tatbikatı yerine eğitim standartlarını idameye yönelik küçük çaplı faaliyetlerde bulundu.

Haberin Devamı

Donanmanın amiral ve SİHA gemisi TCG Anadolu, 1-9 Haziran tarihleri arasında Ege ve Akdeniz’de düzenlenecek “Deniz Kurdu 2023” tatbikatına katılacaktı. Tatbikata TCG Anadolu’nun yanı sıra 107 savaş gemisi, yüzlerce savaş uçağı, helikopter ve SİHA ile 18 bin personel yer alacaktı. Türkiye de, oluşan olumlu atmosfer nedeniyle bu dev tatbikatı iptal etti.

Öte yandan iki ülkedeki seçimlerin ardından yeniden kurulan diyalog, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis’in 12 Temmuz’da Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde yaptıkları görüşmeyle lider düzeyine taşınmıştı. Vilnius’taki görüşmenin ardından İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Taraflar, ikili ilişkileri, önümüzdeki dönemde olumlu ivme üzerine inşa etme ve iki ülke arasında çoklu iletişim kanallarını harekete geçirme konusunda mutabakata varmışlardır. İki lider, Yüksek Düzeyli İş birliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmışlar, iki Dışişleri Bakanını süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirmişlerdir” denilmişti.

Ege’de diyalog sürecine devam

Fidan ile Gerapetritis’in görüşmelerinde, Selanik’teki toplantının hazırlıkları ele alınacak. Gerapetritis, daha önce Miçotakis ve Erdoğan’ın önümüzdeki Eylül ayında New York’ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında da bir araya gelebileceğini açıklamıştı. BM’nin 78. Genel Kurulu 19 - 23 Eylül tarihlerinde New York’ta yapılacak. Erdoğan ile Miçotakis’in BM toplantısı çerçevesinde New York’ta ikili bir görüşme yapması bekleniyor. Dolayısıyla iki bakanın görüşmesi, Erdoğan ile Miçotakis’in bir araya gelmesi öncesinde hazırlık niteliği de taşıyacak.