Dünya En kirli hava Nepal’de

En kirli hava Nepal’de

05.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Oxford’un araştırmasına göre dünyada en kirli havaya sahip ülke Nepal. Nepal’de yaşayanlar yıl boyunca Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği limitinin 20 kat fazlası bir hava kirliliğine maruz kalıyor.

En kirli hava Nepal’de

Himalaya Dağları boyunca yer almasıyla bilinen ve en güzel manzaralara sahip olan Nepal’in dünyada en kirli havaya sahip ülke olduğu açıklandı. İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nin araştırma platformu “Our World in Data”ya göre, Güney Asya ülkesi Nepal’de yaşayanlar yıl boyunca ortalama 99.73 mikrogram/metreküp (μg/m3) ince partikül maddeye (PM2.5) maruz kalıyor.

Uzmanlar, bu rakamın, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği 5 μg/m3’lük limitten yaklaşık 20 kat daha yüksek olmasının “endişe verici” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İKİNCİ SIRADA NİJER VAR

Nepal’in ardından Nijer ve Katar’ın hava kirliliği en fazla ülkeler olduğu bildirildi. Finlandiya’nın yıllık 5.86 μg/m3’lük değerle en düşük PM2.5 oranına sahip olduğu ancak, bu rakamın da DSÖ’nün güvenlik seviyelerinin üzerinde olduğu belirtildi. Öte yandan, DSÖ, 2019’da dünyada 6.67 milyon can kaybıyla hava kirliliğini üçüncü büyük ölüm nedeni olarak gösteriyor.