Dünya En kötüsüne hazırlık

En kötüsüne hazırlık

20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Belarus’a ziyaret gerçekleştirirken, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam etti.

En kötüsüne hazırlık

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Dün Belarus başkenti Minsk’e giden Putin, burada mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile görüştü. Ukrayna, bu ziyaretin ülkelerine yönelik yeni bir kara saldırısı için başlama noktası olarak kullanılacağını gündeme getirmişti. Putin’in gittiği saatlerde Rus ordusunun Belarus güçleriyle ortak tatbikat yaptığını ilişkin fotoğrafların servis edilmesi de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Rusya’nın büyük bir saldırı başlatacağı yönündeki iddialar gündemi işgal etmeye devam ederken, geçtiğimiz günlerde ABD’yle yapılan mahkum takasıyla serbest kalan ve ardından siyasete atılan Rus silah tüccarı Viktor Bout’un, Ukrayna’nın doğusunda işgal altındaki Luhansk’ı ziyaret ettiği haber verildi. Bout’un, siyasete atıldığı Kremlin yanlısı aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Parti’nin (LDPR) Luhansk şubesinin açılışına katıldığı belirtildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ordu komutanları ile yaptığı toplantı sonrası, “Rusya ve Belarus ile olan sınırımızın korunması en büyük önceliğimiz” dedi. Zelenskiy, savunma anlamında bütün olasılıklara karşı hazırlık yaptıklarını da vurguladı.

Haberin Devamı

Kiev’i hedef aldılar

Putin’in sonuçları merakla beklenen ziyareti öncesi Rusya’nın Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları ise devam etti. Başkent Kiev’de Rusya tarafından düzenlenen İHA saldırılarında alt yapı tesislerinin hasar gördüğü belirtildi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko saldırı sonucu kritik altyapı tesislerinde hasar meydana geldiğini ve elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Pazar gecesi Rus ordusunun, yaklaşık 35 İHA ile Ukrayna’ya yönelik saldırı düzenlediğini, İHA’lardan 30’unun havada imha edildiğini duyurdu. Bunların İran yapımı Şahid İHA’ları olduğu belirlendi. Ukrayna, saldırıların yine Azak Denizi’nin doğu kıyısından fırlatıldığını duyurdu. Kiev’e yönelik dün yapılan saldırılarda ise, 23 İran yapımı İHA’dan 18’inin düşürüldüğü açıklandı.

Putin’den askerlere ücretsiz arsa kararı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin moralini yüksek tutmak için cepheye bando takımı gönderileceğinin açıklanmasının ardından yeni bir karara daha imza attı. Putin’in imzaladığı kararnameyle; Ukrayna’daki savaşta ölen askerlerin yakınlarına ve savaşta başarılı olan askerlere Moskova bölgesi, Kırım ve Sivastopol bölgesinden ücretsiz arsa verilmesi tavsiye edildi.

Ukrayna’dan Henry Kissenger’a tepki

ABD’de Richard Nixon döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Henry Kissinger’ın ‘The Spectator’ dergisinde kaleme aldığı yazı, Kiev yönetiminden tepki aldı. Kissinger’ın, Rusya’nın elinde tuttuğu bölgeleri kendisine katarak barış için müzakere masasına oturma zamanının yaklaştığını dile getirmesi sonrası, Zelenskiy’in danışmanı Mihaylo Podolyak, “Ukrayna toprakları pahasına şeytanla yapılacak anlaşma kötü bir barıştır” dedi. Podolyak, “Böyle bir anlaşma Putin için bir zafer ve dünya çapındaki otokratlar için bir başarının tarifi olacaktır” ifadelerini kullandı.