Dünya En şiddetli El Nino kapıda

En şiddetli El Nino kapıda

04.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, en şiddetli El Nino’nun bu yıl dünyayı etkisine alacağını tahmin ederken, 2024’ün “en sıcak yıl” olmasının beklendiğini açıkladı.

En şiddetli El Nino kapıda

Avustralya’da iklim kuruluşu Climate Council, en şiddetli “El Nino”nun bu yıl meydana geleceğini öngördü. Uzmanlar, doğu tropikal Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını tanımlayan El Nino’nun dünya çapında 2024 baharına kadar etkili olmasının beklendiğini söyledi.

El Nino etkisi nedeniyle 2024’te küresel ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlandırma hedefini gerçekleştirme ihtimali düştü. Uzmanlar, en son 2015 ila 2016 arasında etkisini gösteren El Nino’nun bu kez şiddetini artırarak 2024’ü en sıcak yıl yapacağı tahmininde bulundu. Yetkililer, bu konuda özellikle Avustralya’nın en savunmasız ülke olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

‘YANMAYAN BÖLGELER YANIYOR’

Doğal afet uzmanı Greg Mullins, gelecek yıl Avustralya’da normalin üstünde orman yangını beklediğini söyledi. Geçmişte Avustralya’da farklı yerlerde aralıklarla yangın çıkmasının müdahaleyi kolaylaştırdığını belirten Mullins, bu durumun eşzamanlı yangın mevsimi nedeniyle artık mümkün olmayabileceğini ifade etti.

Mullins, “Şimdi Kanada’da büyük orman yangınları var. Bu yangınlar itfaiye kapasitesinin üstünde. Daha önce yanmayan yerlerin yandığını görüyoruz” dedi.