Dünya Eşitsizlik kadınları öldürüyor

Eşitsizlik kadınları öldürüyor

28.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

185 ülkede kadınları ve kanseri araştıran türünün en büyük raporu, tıp dergisi Lancet’te yayımlandı.

Eşitsizlik kadınları öldürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ  - Rapora göre, dünya çapında cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık, kadınlara zamanında teşhis konulmasına ve kaliteli bakım sağlanmasına engel oluyor. Dünya genelinde her yıl ortalama 800 bin kadının, eşitsizliğin sonucu olarak kendilerine en uygun bakımın sağlanamaması nedeniyle kanserden öldüğü ifade edildi. Raporda, “Kanser, kadınların en büyük ölüm nedenlerinden biridir ve hemen hemen her ülkede erken ölümlerin ilk üç nedeni arasında yer almaktadır. Buna rağmen cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık, kadınların kanser risklerinden kaçınma fırsatlarını azaltıyor ve zamanında teşhis konulmasıyla kaliteli bakım alma imkanlarını engelliyor” denildi.

Haberin Devamı

 ATAERKİL TOPLUM ELEŞTİRİSİ

Ulusal Kanser Enstitüsü Küresel Sağlık Merkezi’nin danışmanı Dr. Ophira Ginsburg, “Ataerkil toplumlarda kadınların kanser deneyimleri üzerindeki etkisi büyük ölçüde fark edilmedi” dedi.

Ginsburg, “Bu sorunu çözmek için, kanserin kadın sağlığında öncelikli bir konu olarak görülmesine ihtiyacımız var ve kansere feminist bir yaklaşımın derhal getirilmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Uzmanlar, cinsiyet eşitsizliğinin olumsuz etkisine karşı koymak ve kadınların kanser sağlık sistemiyle etkileşim biçimlerini dönüştürmek için sorunun bu konulardaki tüm yönergelere dahil edilmesini savunuyor.