Dünya Evlilik dışı cinsel ilişkiye hapis cezası

Evlilik dışı cinsel ilişkiye hapis cezası

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Endonezya’da evlilik dışı cinsel ilişkiyi bir yıla kadar hapisle cezalandıran yeni ceza yasası meclisten geçti. Yasa ülkedeki yabancıları ve evli olmadan birlikte yaşayanları da kapsıyor.

Evlilik dışı cinsel ilişkiye hapis cezası

Hint ve Pasifik okyanusları arasında 17 binden fazla adadan oluşan Endonezya, 270 milyon nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülke. Endonezya Parlamentosu evlilik dışı cinsel ilişkiyi bir yıla kadar hapisle cezalandıran yeni ceza kanununu onayladı. Yeni kanun, Endonezyalıların yanı sıra ülkedeki yabancıları ve evli olmadan beraber yaşayanları da kapsıyor. Kanun kapsamında zina da yasaklanıyor.

Haberin Devamı

Tepki gösterildi

3 yıl sonra yürürlüğe girecek kanun, cumhurbaşkanına hakareti ve devlet ideolojisine aykırı konuşmayı da suç kapsamına alıyor. Halihazırda dine hakaret Endonezya’da suç, yeni kanun ile birini dinden çıkmaya ikna etmek de yasaklanıyor. İnsan Hakları Gözlemevi, yeni kanunun insan hakları için büyük darbe olduğunu belirtti. 2019’da da benzer bir kanun tasarısı hazırlanmış fakat binlerce kişinin katıldığı protestolar sonrasında girişimden vazgeçilmişti. İnsan Hakları Gözlemevi’nin başkent Cakarta’daki araştırmacısı Andreas Harsano, Endonezya’da kırsal alanda yaşayan milyonlarca çiftin evlilik sertifikası olmadığını söyledi.