Dünya Faciada sayı artıyor

Faciada sayı artıyor

04.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan’ın Odisha eyaletinde önceki akşam meydana gelen ve üç trenin karıştığı kazada ölü sayısı artıyor. Son rakamlara göre, 300’e yakın ölü, 900 yaralı var.

Faciada sayı artıyor

Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletinde üç trenin karıştığı kazada en az 280 kişi hayatını kaybederken, 900 kişinin de yaralandığı belirtiliyor. Yetkililer, yaralılardan 200’ünün durumunun ağır olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kalküta’dan Chennai’ye gitmekte olan “Coromandel Express” adlı yolcu treni raydan çıkarak, park halindeki yük trenine çarptı. Bitişikteki yük treninin üzerine ve raylara düşen vagonlar, o raydan geçmekte olan bir başka trenle çarpıştı. Odisha İtfaiye Hizmetleri Genel Direktörü Sudhanshu Sarangi, AFP’ye yaptığı açıklamada, kazada 288 kişinin öldüğünün belirlendiğini söylerken, ölü sayısının 400’ü bulmasından endişe edildiği bildirildi. Yetkililer, kazada yaklaşık 900 kişinin de yaralandığını, yaralılardan 200’ünün durumunun ağır olduğunu belirtti.

Faciada sayı artıyor

Art arda geldi

Hâlen enkaz altında bulunan yolcular olabileceği düşüncesiyle kurtarma çalışmalarının sürdüğü, ancak ulaşılması muhtemel kazazedelerin hayatta olma ihtimallerinin düşük olduğu ifade edildi. Kazada hayatını kaybedenlerin kimliklerinin belirlenmesinde güçlükler yaşandığı vurgulanırkan, yakınlarının teşhisi için kanıt sunabilen ailelere cenazelerin, otopsi sonrası teslim edildiği, kimlik tespiti yapılamayanlar içinse DNA testi gibi protokollere başvurulacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Faciaya neden olan olaylar silsilesi, Bengaluru kentinden Kalküta şehrine giden yolcu treninin raydan çıkmasıyla başladı. Bitişikteki rayların üzerine devrilen vagonlara, daha sonra Kalküta yönünden gelen bir yolcu treni çarptı. Chennai-Kalküta seferini yapan bu trenin bazı vagonları kazanın ardından park hâlindeki bir yük trenine de vurdu.

Hindistan Demiryolu Bakanı Ashwini Vaishnaw, kazada ölenlerin ailelerine 1 milyon rupi (Yaklaşık 250 bin TL), ağır yaralıların ailelerine 200 bin rupi, hafif şekilde yaralananların ailelerine ise 50 bin rupi verileceğini duyurdu. Vaishnaw, Hindistan’da 1995’ten beri gerçekleşen en büyük tren kazası olarak kayıtlara geçen faciayı, “Büyük ve trajik bir kaza” olarak niteledi. Firuzabad’da 1995 yılında iki trenin çarpıştığı kazada 300’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Hindistan tarihinin en büyük tren kazası 1981 yılında gerçekleşmişti. Hindistan’ın Bihar eyaletinde bir köprüden geçerken raydan çıkan trenin nehre düşmesi sonucu 800 ila bin insan yaşamını yitirmişti.