Dünya Filipinler ve Çin arasında gerilim: Tazyikli su attılar

Filipinler ve Çin arasında gerilim: Tazyikli su attılar

06.08.2023 - 15:35 | Son Güncellenme:

Filipinler, tartışmalı Güney Çin Denizi’nde gemilerine tazyikli su atan Çin ile ilgili kınama açıklamasında bulundu.

Filipinler ve Çin arasında gerilim: Tazyikli su attılar

Güney Çin Denizi’nde dün Filipin Sahil Güvenliği'ne ait bir geminin de eşlik ettiği askeri malzeme taşıyan gemilere Çin Sahil Güvenliği tarafından tazyikli su atılmıştı. Filipinler Sahil Güvenliği tarafından bugün yapılan açıklamada, “Filipin Sahil Güvenlik (PCG), Çin Sahil Güvenlik'in (CCG) tehlikeli manevralarını ve PCG gemilerine karşı yasa dışı tazyikli su kullanmasını şiddetle kınıyor. CCG'nin bu tür eylemleri, yalnızca PCG mürettebatının ve ikmal gemilerinin güvenliğini göz ardı etmekle kalmadı, aynı zamanda uluslararası hukuku da ihlal etti” ifadelerine yer verildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Çin’in bölgesel barış ve istikrarı doğrudan tehdit ettiği belirtilerek, gerçekleştirilen eylem kınandı.

Haberin Devamı

ÇİN'DEN AÇIKLAMA

Çin Sahil Güvenliği tarafından yapılan açıklamada ise, sularına “yasa dışı” giren Filipinler’e ait gemilere karşı gereken önlemlerin alındığı belirtildi. Sahil Güvenlik Sözcüsü Gan Yu yaptığı açıklamada, “Filipinler’den gelen iki tamir gemisi ve iki sahil güvenlik gemisi Çin’in Nansha Adaları’ndaki sulara yasa dışı bir şekilde girdi” ifadelerini kullandı. Güvenlik güçlerinin yasalara uygun olarak hareket ettiğini belirten Gan Yu, “Gerekli denetimler yapılarak yasa dışı inşaat malzemeleri taşıyan Filipin gemileri durduruldu” dedi.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, Brunei, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da bölgede egemenlik iddialarında bulunuyor.