Dünya Finlandiya'da okul saldırısı: Saldırganın 12 yaşındaki bir çocuk!

Finlandiya'da okul saldırısı: Saldırganın 12 yaşındaki bir çocuk!

02.04.2024 - 10:36 | Son Güncellenme:

Finlandiya'daki bir silahlı saldırıyla sarsıldı. Polis, iki çocuğun yaralandığını ve birinin ise hayatını kaybettiğini kaydetti. Kanlı saldırının faili ise yalnızca 12 olan yaşında bir çocuk.

Finlandiyada okul saldırısı: Saldırganın 12 yaşındaki bir çocuk

Finlandiya polisi, Finlandiya'nın Vantaa kentindeki bir okula düzenlenen silahlı saldırıda 12 yaşında iki çocuğun yaralandığını ve birinin ise yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Finlandiya medyasına göre, okulun 800 öğrencisi ve 90 personeli bulunuyor. Polis, Viertola okulundaki olaya Salı günü yerel saatle saat 09.00'dan önce müdahale ettiklerini ve bölge halkını evlerinde kalmaları konusunda uyardıklarını aktardı.

NEHRİN YANINDA ÜZERİNDE SİLAHLA BULUNDU

Polisin kendisinin yalnızca 12 yaşında olduğunu söylediği şüpheli olay yerinden kaçtı ancak daha sonra yakalanarak tutuklandı. Güvenlik güçleri, şüphelinin silahlı saldırı sonrasında kaçtığını ve Helsinki'nin kuzeyindeki nehrin yanında 'sakin bir şekilde' gözaltına alındığını söyledi.

Yakalanma anında çocuğun üzerinde ateşli silah bulunduğu da eklendi. Yaralanan üç çocuğun sağlık durumuna ilişkin henüz ayrıntı verilmedi. Saldırıdan sonra çocuklara sınıflarında kalmaları söylendi. Ülkedeki diğer okullarda da olduğu gibi, çocuklar uzun Paskalya tatilinden başkent Helsinki'nin kuzeyinde konumlanan Vantaa'daki derslerine yeni dönmüştü.

Haberin Devamı

Başbakan Petteri Orpo, saldırıyı son derece üzücü olarak nitelendirdi ve düşüncelerinin kurbanlar ile ailelerinin yanı sıra okuldaki herkesle birlikte olduğunu söyledi. Okulun iki ayrı binada hem ilkokul hem de ortaokul çağında yedi ila 15 yaş arası öğrencileri bulunuyor. Saldırıya ilişkin haberler ortaya çıktıkça ebeveynler olayın meydana geldiği yer olan Jokiranta tesisinde toplandı.

Finlandiyada okul saldırısı: Saldırganın 12 yaşındaki bir çocuk

SİLAHLARIN ÜLKESİ

Polis başlangıçta olaya karışan herkesin 13 yaşında olduğunu söyledi ancak daha sonra yaşlarını 12'ye düşürdü. Vantaa, yaklaşık 240 bin nüfusuyla Finlandiya'nın dördüncü büyük şehri olarak biliniyor. Finlandiya'da 2007 ve 2008 yıllarında birkaç ay içinde iki ölümcül okul silahlı saldırı gerçekleşti. Trajedi, Kuzey Avrupa ülkesinde silah yasalarının sıkılaştırılmasına yol açtı.

Ancak ülke, avcıların ve silah meraklılarının ülkesi olarak tanınıyor. Hükümet istatistiklerine göre 5,5 milyonluk nüfusta 430 bin lisanslı silah sahibi bulunuyor. Sahip olunabilecek silah sayısında ise, herhangi bir sınırlama bulunmuyor. İçişleri Bakanlığı, 1,5 milyonun üzerinde silahın dolaşımda olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

2007 yılında Tuusula kasabasında 18 yaşındaki bir öğrenci yedi öğrenciyi ve okul müdürünü vurarak öldürdü. Sonraki yıl Kauhajoki kasabasında başka bir öğrenci, dokuz öğrenciyi ve bir öğretmeni vurarak hayattan kopardı.