Dünya Fotoğrafın oyunu! İnsanların sadece yüzde 1'i görebiliyor... Siz de gördünüz mü?

Fotoğrafın oyunu! İnsanların sadece yüzde 1'i görebiliyor... Siz de gördünüz mü?

20.09.2022 - 15:30 | Son Güncellenme:

"Resimdeki objeyi görebiliyor musunuz?" yazılarak yapılan paylaşımlara bir yenisi daha eklendi. TikTok fenomeninin paylaştığı görselde bakanların sadece yüzde 1'inin ilk bakışta fark ettiği 'gizli fil' detayı kullanıcıları resmen ikiye böldü.

Fotoğrafın oyunu İnsanların sadece yüzde 1i görebiliyor... Siz de gördünüz mü

Sosyal medyada zaman zaman gündeme gelen ve birçok kişinin üzerine uzun uzun tartıştığı görsellerle hepimiz karşıya karşıya kalıyoruz. TikTok'ta paylaşılan ve viral olan son videoda da, "Fili görebiliyor musunuz?" sorusu soruldu ve bu fotoğraftaki filin kısa bir sürede bulunması istendi. İddiaya göre bu resim insanların görme kabiliyetini ölçecekti ve tahmin edildiği üzere diğer optik illüzyonlar gibi bu resim de sosyal medya kullanıcıları tarafından yoğun ilgi görüp tartışma yarattı. Tiktok fenomeni Hectic Nick'in küçük ipuçlarını takip ederek bulunabilmesi çok kolay olan 'gizli fil' ile ilgili paylaşımı kısa zamanda birçok beğeni ve yorum aldı.

Haberin Devamı

TERS ÇEVİRİLİNCE ANLAŞILIYOR

Fili bulması saatler süren ve resimde gördüklerinin ağaç olduğunu düşünenler de vardı. Kimisi de ekranı döndürmeden resimdeki fili buldu. Bunu yapabilen insanlar yüzde 1'lik kısma girdi! 

Resme ters çevrilip bakıldığında kocaman bir fil görünüyor. Kalın ağaçlar filin bacaklarıyken, kısa ağaç ise filin hortumu. Peki görme kabiliyetini ortaya koyduğu söylenen bu illüzyonlar göz ve beden sağlığımızla ilgili bize neler söylüyor?

Uzmanlar bu illüzyonlar için, "Gözler sadece görüntüyü aynı fotoğraf makinası gibi ileten bir araç. Yani dışarıdaki görüntüyü ileten bir vasıta durumunda. Gözlerimiz görüntüyü ters olarak beyine iletiyor, beyinde bunu düzeltiyor. Dolayısıyla görüntüyü işleyen beyindeki görme merkezi. İşitme ve koku da aynı şekilde" diyor.  

Fotoğrafın oyunu İnsanların sadece yüzde 1i görebiliyor... Siz de gördünüz mü

'BEYİNDEKİ YAŞANMIŞLIKLAR ÖNEMLİ'

Uzmanlara göre göz merceğinin görüntüyü beyine götürme biçimi de önemli. Bazen korneaya gelen ışıkların kırılma pozisyonuna göre gerçekteki görüntüyü yanlış algılama ve beynin onu yanlış yorumlaması mümkün olabiliyor. Yani bu aslında korneanın, dış göz organlarının nesneyi ya da objeyi net olarak beyine götürüp götürmemesiyle alakalı bir durum. Kişi miyop ya da hipermetrop göz merceğine bağlı birtakım ışığı kırmayla alakalı problemler yüzünden de bunu yaşayabiliyor.

Haberin Devamı

Bu tür illüzyonları farklı algılamak bir hastalığa bağlı olarak değerlendirilmiyor. O nedenle görüntüleri farklı algılama illüzyona giriyor. Olmayan şeyleri görmek ise halüsinasyon oluyor.

Gözün gördüğü görüntünün beyindeki yaşanmışlıkların etkisiyle farklı algılanabildiğini dile getiren uzmanlar, "Gözün gördüğü şey beyindeki yaşanmışlıkların bir şekilde bilinçdışı algılanmasına bağlı. Herkes aynı şeyi görebilir ama aynı şeyi algılamaz. Optik illüzyonlar beynin fonksiyonlarının farklı işlediğini ve kişiden kişiye değişebildiğini gösteren bir şey. Özellikle bazı şekiller ile ilgili oluşan optik illüzyonlar da beynin daha yeni çözülen bazı özelliklerini görebiliyoruz. Mesela rengi, uzaklığı veya şekli beyin farklı şekilde algıladığı için tüm bunların bir arada farklı algılanması beynin gerçeği farklı algılamasına neden oluyor ve bu nedenle de illüzyon ortaya çıkıyor" yorumunda bulunuyor.