Dünya G - 8’de füze kavgası

G - 8’de füze kavgası

29.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

G - 8’de füze kavgası

G - 8’de füze kavgası

       DÜNYANIN en gelişmiş ülkelerinin Rusya'nın da katılımıyla oluşturduğu G - 8 grubunun yedi ülkesi (ABD, İngiltere, Japonya, Almanya, İtalya, Fransa ve Kanada) Moskova'da büyükelçiler düzeyinde alışılmışın dışında bir ortak girişimde bulunarak Rus hükümetinden S - 300'lerin Kıbrıs'a gitmemesini istediler.
       Yedi büyükelçi girişimlerinde G - 8 grubunun "istikrarsız bölgelerin silahsızlandırılması" şeklindeki kararlarını hatırlatarak Rus yetkililere "S - 300'lerin teslimini yeniden düşünün" ifadesini kullandılar.
       G - 8 grubu diplomatları ayrıca "S - 300 füzelerinin adaya gidişi ve konuşlandırılması sırasında herhangi bir olay çıkmaması imkansızdır" sözleri ile huzursuzluklarını dile getirdiler.
       Edinilen bilgilere göre Rus tarafı G - 8'lerin girişimini reddederken "S - 300'ler ile adadaki stratejik denge bozulmuyor" iddiasında bulundu.

       S300 füzelerinin Kıbrıs'a gitmemesi konusunda Rusya ve Kıbrıs Rum yönetimine Washington ve AB ve G - 8 ülkelerinin baskısı sürerken Rum lider Glafkos Klerides'in Temmuz ayında Moskova'ya gideceği bildirildi.
       Lefkoşa Rum kesiminde verilen haberlere göre Klerides'in "ani Moskova ziyareti", S - 300 füzelerinin kaderi açısından büyük önem taşıyor.
       Klerides'in "Moskova Belediye Başkanı'nın davetiyle" 11 - 14 Temmuz'da Rus başkentine gitmesi, 13 Temmuz'da da Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile görüşmesi planlanıyor.

       Bu arada Kıbrıs Rum kesimine gerçekleştirdiği dört günlük ziyaret sona eren Yunan Cumhurbaşkanı dün akşam Atina'ya döndü.
       Stefanopoulos dün çeşitli bölgelerde yaptığı konuşmalarda "Kıbrıs Yunandır" derken "Bütün medeni dünya alem şu an bizimledir. Bizimle olmayanların ne olduğunu şu an ağzıma almak istemiyorum" ifadesini kullandı.

       KKTC halkı, demokratik bir olgunluk içerisinde geçen kampanyanın ardından dün ara yerel seçimler için sandık başına gitti. Seçimler sonucunda 3 ilçede toplam 28 Belediye Başkanı ve 212 Belediye meclis üyesi ile muhtarlıklardan bazıları seçilecek. KKTC'de 118 bin 833 kayıtlı seçmen bulunuyor.
       Yerel seçimlerde Meclis'te temsil edilen dört siyasi partinin yanısıra Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi, Yeniden Diriliş Partisi, Birlik Egemenlik Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi ve bağımsızlar katıldı.
       Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Meclis Başkanı Hakkı Atun ve siyasi parti liderleri oylarını kullanırken, yaptıkları açıklamalarda kabul edilse de edilmese de Kuzey Kıbrıs'ta bir devletin varolduğunu seçimler nedeniyle dünyaya gösterdiklerini belirttiler. Yerel seçimler aynı zamanda yakında yapılacak genel seçimlerin bir provası niteliğinde.