Dünya G20 Zirvesi soru işaretleriyle başlıyor

G20 Zirvesi soru işaretleriyle başlıyor

09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

G20 Liderler Zirvesi bugün Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de başlıyor. Çin ve Rusya liderlerinin olmadığı zirvede ABD’nin ağırlık kurması bekleniyor. Ancak fikir ayrılıkları nedeniyle zirve sonucunda ortak bir bildiride buluşulamama riski dikkat çekiyor.

G20 Zirvesi soru işaretleriyle başlıyor

Bu yıl 18’incisi Hindistan’da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi bugün başlıyor. “Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi, bugün Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin liderleri karşılama töreniyle başlayacak.

Haberin Devamı

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini ve dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsil edeceği zirvede, liderler Rusya-Ukrayna Savaşı, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma hedefleri gibi konuları görüşecek.

Biden’ın çantası dolu

Zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese katılacak.

Haberin Devamı

Biden dün zirvenin yapılacağı Yeni Delhi’ye geldi. Biden’ın burada yapacağı konuşmalarda, gelişmekte olan ülkeler için ABD’nin Çin’e göre daha güvenlik ve faydalı bir ortak olduğunu anlatması bekleniyor. Şi’nin zirvede yer almıyor oluşu da Biden’a daha geniş bir alan sağlayacak. Biden’ın eli boş gelmediği ve gelişmekte olan ülkeler için Dünya Bankası aracılığıyla yeni fon önerileri ve reform teklifi sunacağı ifade ediliyor.

G20 Zirvesi soru işaretleriyle başlıyor

Yeni Delhi’ye gelen Biden’ın zirvede ABD’nin ağırlığını hissettirmesi bekleniyor.

Ortak bildiri riski

Zirvenin en dikkat çekici noktalarından birisi Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katılmıyor oluşu. Şi’nin bu kararı çeşitli spekülasyonları ve iddiaları getirdi. Zirveye katılmayacak bir diğer isim ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. Putin’in devam eden Ukrayna savaşı, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında tutuklama kararı çıkarması ve diğer ülkelerle yaşadığı gerilim nedeniyle zirveye katılması zaten beklenmiyordu.

Son yıllarda G20 ülkeleri arasında görüş birliğinin sağlanması oldukça nadir olmaya başladı ve bu durum küresel güvenliği de etkiliyor. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yeni Delhi’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Eğer gerçekten küresel bir aileysek, şu an oldukça işlevsiz bir aileye benziyoruz” dedi. Ülkeler arasındaki güç çatışmalarının küresel sorunların çözümünü gölgeleme ihtimali yüksek. Hindistan’daki zirve sonucunda ortak bir bildiride buluşulamaması, hem ev sahibi hem de diğer katılımcılar için önemli bir başarısızlık olarak görülecek.

Haberin Devamı

Afrika Birliği G20 üyesi oluyor

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, dünyanın önde gelen 20 ekonomisinden oluşan G20’ye Afrika Birliği’nin (AfB) de dahil edileceğini duyurdu. Michel, AfB’nin katılımı konusunda üye ülkeler arasında fikir birliği oluştuğunu belirterek, “Bu iyi bir sinyal. Afrika Birliği’ni daimi üye olarak aramızda göreceğimiz için mutluluk duyuyorum” dedi. 27 ülkeden oluşan AB, şimdiye kadar G20 içinde birlik olarak yer alan tek üyeydi.

Sanchez Kovid oldu gelmeyecek

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Kovid-19 testinin pozitif çıktığı ve bu nedenle G20 Zirvesi’ne katılmayacağı bildirildi. Sanchez’in sağlık durumunun iyi olduğu ve Madrid’deki konutunda çalışmaya devam edeceği kaydedildi.