Dünya ‘G7 çok daha güçlü’

‘G7 çok daha güçlü’

22.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

G7 Zirvesi, dün sona ererken, nihai bildiride Kiev’e destek yinelendi. Japonya Başbakanı Kişida ise, Rusya’ya karşı birlik olduklarını söyledi.

‘G7 çok daha güçlü’

Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Zirvesi, dün sona ererken, son güne, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ev sahibi Başbakan Fumio Kişida’nın basın toplantıları damga vurdu. 

Haberin Devamı

19 Mayıs’ta başlayan zirveye “sürpriz şekilde” katılan Zelenskiy, düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın tamamen ele geçirdiğini iddia ettiği Bahmut kentini, 1945’te atom bombasının ardından büyük yıkıma uğrayan Hiroşima’ya benzetmesi dikkat çekti. Japonya Başbakanı Fimio Kişida ise, G7 Zirvesi’nde alınan yaptırım kararının ve bu kısıtlamaların “delinmemesi” için atılan adımların, Rusya’ya karşı birliği sembolize ettiğini söyledi. 

G7’nin her zamankinden daha güçlü olduğunu ifade eden Kişida, kısıtlamalara rağmen Rusya ile ticari ilişkilerini son günlerde artıran Çin’e yönelik herhangi bir adım atılıp atılmayacağı sorusuna da yanıt verdi. Kişida, Rusya’ya yönelik yaptırımları “baltalayan” ülkelerin uyarıldığını belirterek, Çin’in de uyarıldığını ve adımları konusunda sorumluluk almasının talep edildiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Kişida, Zelenskiy’nin G7 ülkelerinin daveti üzerine zirveye katılımının çok önemli olduğunu da vurguladı. Avrupa Birliği’nden (AB) üst düzey bir yetkili de Zelenskiy’nin katılımının zirvenin gündemini değiştirdini belirterek, yüz yüze yapılan görüşmelerin bazı kararların alınmasında daha etkili olduğunu söyledi. Nitekim, zirvenin son gününde NATO müttefiklerinin Amerikan yapımı F-16 jetlerini Ukrayna’ya temin etmesi için onay veren ABD’nin Kiev’e 375 milyon dolarlık askeri yardımda bulunacağı bildirildi. Ayrıca, zirvenin, Zelenskiy’nin savaş nedeniyle Rusya’yı kınamayan Brezilya ile Hindistan liderlerini “kendi safına” çekme konusunda “biçilmiş kaftan” olduğu belirtildi. 

Bununla birlikte Rusya, bunu eleştirdi ve Zelenskiy’nin Japonya’ya giderek “siyasi şov yaptığını” savundu. 

Barış eylemcisi keşiş Hiroşima’da 

Başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede şiddeti kınamak ve dünyanın nükleer silahdan arınması için barış mesajı vermek amacıyla çeşitli eylemler yapan Japon Budist keşiş Toyoshige Sekiguchi, G7 Zirvesi için Hiroşima’ya geldi. Sekiguchi, atom bombası saldırısının simgelerinden olan Hiroşima’daki Atom Bombası Kubbesi’nin de yer aldığı Barış Anıtı Parkı’nda pankart açtı. 

Haberin Devamı

‘G7 çok daha güçlü’

Üzerinde pek çok dilde barış mesajları yazan pankartıyla eylem yapan keşiş, nükleer silahların terk edilmesi için uluslararası anlaşmaların uygulanması çağrısında bulundu. Milliyet’e konuşan Sekiguchi, Almanya’nın Nürnberg kenti eski Belediye Başkanı Ulrich Maly’den, 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde dönemin Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’e de sunduğu “Mayors for Peace”in 2020’ye kadar nükleer silahların terk edilmesi kampanyasına katılması için davet aldığını söyledi. Sekiguchi 2015’ten beri bu amaçla eylemler düzenlediğini ifade etti.