Dünya Gazze’de gidecek bir yer kalmadı!

Gazze’de gidecek bir yer kalmadı!

07.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’u kuşatırken, Birleşmiş Milletler, bölgede bulunan ve tahliyesi istenen 600 binden fazla insanın gidecek yerleri olmadığını duyurdu.

Gazze’de gidecek bir yer kalmadı

Ateşkesin sına ermesinin ardından Gazze’nin güneyine yönelik harekata başlayan İsrail, özellikle Han Yunus kentine yönelik yoğun operasyonları sürdürüyor. Bölgede yoğun çatışmaların yaşandığı öğrenilirken, İsrail tankları güneyde Han Yunus, kuzeyde ise Cibaliye’yi çember altına almış durumda. Han Yunus’taki sivillerin bir kısmı Refah’a doğru kaçarken, çoğu sivil halen bölgede bulunuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, savaş kabinesi oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında, İsrail ordusunun bölgenin en büyük ikinci şehri güneydeki Han Yunus ve merkez kuzeydeki Cibaliye’yi kuşattığını söyledi, “ulaşamayacakları yer olmadığını” ifade etti.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ise, Gazze Şeridi’nde güvenli bir bölgenin kalmadığını, Gazze Şeridi’nin tamamının dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri haline geldiğini belirtti. Açıklamada, “Gazze’de yeni bir yerinden edilme dalgası yaşanıyor, durum her geçen dakika daha da kötüleşiyor. ‘Güvenli’ bölge yok, Gazze Şeridi’nin tamamı dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri haline geldi. Barınak olarak gidecek hiçbir yer kalmadı” ifadeleri kullanıldı. UNRWA başkanı Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze’nin güneyinde 600 binden fazla insanın tahliyesini istediğini söylerken, bu insanların neredeyse yarısının evlerini zaten terk etmek zorunda kaldığını belirtti ve “Barınaklar da dahil, UNRWA gibi yerler kapasitelerinin üzerinde. Bu insanların gidecekleri hiçbir yer yok” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘Uluslararası güç olmaz’

Sahada bunlar yaşanırken, İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze’nin geleceğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Netanyahu, önceki gece düzenlediği basın toplantısında Gazze’nin askerden arındırılması gerektiğini belirterek, “Tüm hedeflerimize ulaşana kadar, zafere kadar savaşacağız: Tüm rehineleri geri almak, Hamas’ı ortadan kaldırmak ve Gazze’nin bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamasını sağlamak. Hamas’tan ortadan kalktıktan sonra Gazze askerden arındırılmalıdır. Gazze’nin askerden arındırılmasını sağlayabilecek tek bir güç vardır, o da İsrail Savunma Kuvvetleridir (IDF). Hiçbir uluslararası güç bundan sorumlu olamaz” dedi. Netanyahu, geçmiş açıklamalarında çatışmaların ardından İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nde güvenliği süresiz olarak devralması yönünde planları olduğunu açıklamıştı. İsrail, 2005 yılında askerlerini ve yerleşimcileri Gazze Şeridi’nden çekmişti.