Dünya Gazze’ye yardımlar için önemli girişim

Gazze’ye yardımlar için önemli girişim

09.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden, “Birliğin Durumu” konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasının büyük bölümünü Gazze’de yaşananlara ayıran Biden, bölgeye ulaşan yardımlar konusunda önemli bir adımı duyurdu.

Gazze’ye yardımlar için önemli girişim

Ateşkes çabalarının sürdüğünü belirten Biden, “6 haftadır derhal ateşkes ilan edilmesi için durmadan çalışıyorum” diye konuştu. Ülkesinin Gazze’ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için uluslararası çabalara öncülük ettiğini belirten Biden “ABD ordusuna Akdeniz’de, Gazze kıyısında yiyecek, su, ilaç ve barınak taşıyan büyük gemileri alabilecek geçici bir liman kuracak acil durum misyonuna liderlik etme talimatı veriyorum” dedi. Biden’ın Gazze’ye liman açıklaması büyük dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Pazarlık konusu olamaz’

Sahada ABD askerinin olmayacağının ve geçici limanın Gazze’ye insani yardım miktarında büyük artış sağlayacağının altını çizen Biden, “Ancak İsrail de üzerine düşeni yapmalıdır. İsrail Gazze’ye daha fazla yardım girmesine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının çapraz ateş altında kalmamasını sağlamalıdır” çağrısında bulundu. İsrail yönetimine seslenen Biden, “İnsani yardım ikincil bir husus ya da pazarlık kozu olamaz. Masum hayatları korumak, kurtarmak öncelik olmalıdır” dedi.

Biden, “Hamas sivil halkın arasında faaliyet gösterdiği için İsrail’in ek bir yükü var. Ancak İsrail’in Gazze’deki masum sivilleri korumak gibi temel bir sorumluluğu da var” diye konuştu. Biden, bölgeye barış getirecek tek yolun iki devletli çözüm olduğunu tekrarladı.

Haberin Devamı

İsrail Gazze’yi ortadan ayırıyor

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde, bölgeyi doğudan batıya kesen bir yolun inşasını tamamladığı öğrenildi. BBC’nin Planet Labs’ın görüntülerine dayanarak yaptığı haberine göre, yeni yol, İsrail’in Gazze’yle sınır hattındaki Nahal Oz kasabasından başlıyor, Gazze’yi doğudan batıya tamamen geçip, batıdaki kıyı bölgesinde sona eriyor. Uzmanlar, yolun Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyindeki evlerine dönmesini önlemek için bir engel olarak kullanılacağından endişe ediyor.

CIA direktörü Ortadoğu’daydı

CIA Direktörü Bill Burns’ün, Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik temaslarda bulunmak üzere Ortadoğu’ya gittiği bildirildi. ABD basınının istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, çarşamba günü Mısır’da temaslarda bulunan Burn, perşembe günü ise Katar’ı ziyaret etti.

Gazze’ye yardımlar için önemli girişim

Birkaç haftaya hazır olacak

ABD’nin insani yardımları ulaştırmak için Gazze Şeridi kıyısına geçici bir liman kurulacağını açıklaması büyük ses getirdi. Girişimle ilgili bilgi sahibi üst düzey yetkililer, limanın geçici bir iskele içereceğini belirterek, yardımların İsrail, Birleşmiş Milletler ve insani yardım amaçlı sivil toplum örgütleriyle koordine edileceğini aktardı. Avrupa Birliği de girişim için devrede. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak için Güney Kıbrıs’taydı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da, İngiltere’nin deniz koridoru üzerinden Gazze’ye insani yardım gönderilmesi konusunda ABD ile birlikte çalışacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Limanın her gün yüzlerce kamyon ek yardım için kapasite sağlayacağı belirtilirken, ilk sevkiyatlar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka Limanı üzerinden yapılacak. Limana Gazze’ye besin, ilaç ve geçici barınak taşıyan büyük gemilerin yanaşabileceği kaydediliyor. Güney Kıbrıs’ta İsrail ekiplerinin kontrol edeceği yardım gemileri, Gazze’ye gidecek. Limanın faaliyete geçmesinin birkaç hafta sürmesi bekleniyor.