Dünya ‘Geri Kabul’ü askıya aldık

‘Geri Kabul’ü askıya aldık

23.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dışişleri Çavuşoğlu, AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın vize serbestisi geciktiği için askıya alındığını söyledi. S-400 ve F-35 gerginliğinde olası ABD yaptırımları konusunda da Çavuşoğlu “Karşı adımlar atarız” ifadelerini kullandı.

‘Geri Kabul’ü askıya aldık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alındığını açıkladı. Çavuşoğlu, dün TGRT’de soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

TRUMP UĞRAŞIYOR: Diğer ortaklarımız da F-35 programından çıkarılmamıza karşı. F-35 programından çıkarılmadık. Trump, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanımıza önem veriyor. ABD’nin içinden çıkan farklı seslere de Trump cevap veriyor. Trump verdiği sözü tutmak için uğraşıyor. Diplomatik kanallarımızı da her açıdan işletiyoruz. Aksilik olmasın diye diplomatik kanallar işliyor. Gizli bir anlaşma söz konusu değil.

ALTERNATİFLERE YÖNELİRİZ: Şu anda yüzde 70 kendi içimizde savunma sistemi konusunda ihtiyacımızı görüyoruz. Artık ihracata da başladık, ihtiyaç da artıyor. Eski uçaklarımızın bakımları yenilenmesi yönünde de çalışmalar devam ediyor. Biz teknoloji ilerlediği için iyi bir sistem olduğu için yeni nesil bir uçak olduğu için bu projede yer aldık. S-400 sisteminde olduğu gibi ABD F-35 konusunda olumsuz bir karar verirse başka alternatiflere yöneliriz.

Haberin Devamı

İNCİRLİK’TE ADIM ATARIZ: İncirlik-Kürecik konusunda biz süreci işletiyoruz. Fakat ABD yaptırım uygularsa biz de gereken cevabı veririz. Biz bunu uygulamak istemeyiz, fakat ABD bize hasmane tutum sergilerse biz de karşı adım atarız.

VİZE SERBESTİSİ GECİKTİ: Geri Kabul Anlaşması ve vize serbestesi aynı anda yürürlüğe girecekti. Geri Kabul Anlaşması’nı vize serbestisi geciktiği için askıya aldık. Rum kesimi ile müzekere konusunda gayriresmi görüşmelere de biz varız dedik. Biz Türkiye olarak federasyon için son müzakereleri yaptık. Önümüzdeki 5’li gayriresmi görüşme de çözüm için olacak.

S-400 VE F-35 GERİLİMİ: ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Cumhurbaşkanımız ile irtibatını yakın tutuyor. Dolayısıyla Türkiye’yi kaybetmek istemeyen bir Trump görüyoruz. ABD’nin içinden farklı sesler de geliyor. ABD’nin iddiası: ‘F-35 ile S-400 bir arada olamaz’ diyor. Biz bunun aksini söylüyoruz. Dolayısıyla ABD bu teklifimize yanaşmıyor. Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemiyor. Türkiye’nin savunma sisteminde bu lazımdı Trump bunu görüyor. Ortada belirsizlikler var fakat biz S-400’ü aldık artık bu net. S-400 savunma sistemi Patriot sisteminden de daha iyi-ileri bir sistem.

Haberin Devamı

CAATSA YASASI: Trump, bu yasayı ve kararı erteleyebilir. Bizim beklentimiz bu yönde. Cumhurbaşkanımız da bu konuda Trump ile görüştü. Türkiye’ye yaptırım tabii ki kabul edilebilir değil.

‘Tehdit artarsa harekatı başlatırız’

ABD’Lİ HEYET: ABD ile güvenli bölge için görüşüyoruz. Menbiç için somut bir adım atmadılar. 90 günde bitecekti sözde 14 ay oldu hâlâ bir sonuç yok. Buradan bize tehdit devam ederse biz harekat başlatırız. Türkiye’den de o bölgeye giden PKK’lı teröristler var. Tehdit artarsa ‘Doğu Fırat Harekâtı’nı gerekirse başlatırız. Güvenli bölge elzem, sürümcemede bırakmayız.

HAKAN ATİLLA’NIN TAHLİYESİ: ABD’de yargı süreci işliyor. Biz, bu sürecin artık sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Burada atılması gereken adımlar belli: Hakan Atilla için mahkeme süreci sona ermeli. Trump da kurmaylarına bu talimatı verdi.

Lavrov ile Suriye’yi görüştü

ABD’li heyetin Dışişleri Bakanlığı’ndaki çalışma toplantısının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkiidaşı Sergey Lavrov ile Suriye’de gelinen son durumu ve İdlib’deki çatışmalara ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde dün sabah Rus uçaklarının bir pazar yerine düzenlediği saldırıda 38 sivil hayatını kaybetmişti.