Dünya Gözler Donbas'ta

Gözler Donbas'ta

12.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Donbas’a yoğunlaşacağını açıklayan Rusların askeri hareketliliği sürüyor. Çok sayıda askeri aracın Donbas'a yol aldığı öğrenilirken, Zelenskiy, Rusya’nın on binlerce asker topladığını belirtti.

Gözler Donbasta

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı devam ederken, kuzey bölgeleri ve Kiev çevresinde yenilgiye uğrayan Rus ordusunun, yeni hedefi olan Donbas’a doğru ilerleyişi sürüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun yeni saldırı için on binlerce askeri bir araya toplandığını söyledi. 

Haberin Devamı

Donetsk bölgesinin bir kısmında bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, operasyonlarını "yoğunlaştıracaklarını" belirtti. Puşilin, Donbas’ta şimdiye kadar 5 bin kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini de itiraf etti ancak bu durumdan ötürü Ukrayna güçlerini suçladı.

Öte yandan Çeçenistan'ın tartışmalı lideri Ramazan Kadirov da, Rusya'nın Ukrayna'da sadece kuşatma altındaki Mariupol’e saldırmayacağını, Kiev ve başka şehirlerin de hedef alınacağını öne sürdü. Kadirov'a bağlı birliklerin Mariupol'de olduğu biliniyor.

1200'DEN FAZLA CESET

Rusya'nın Kiev çevresinde gerçekleştirdiği katliamların boyutu ise büyüyor. Buça kasabasında devam eden arama-kurtarma çalışmalarının ardından 65 sivilin daha cansız bedenine ulaşıldı. Bulunan cesetler mezarlığa götürülerek, incelemeler ve kimlik tespitinin ardından kayıt altına alındı.

Haberin Devamı

Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rusya ordusunun geçen haftalarda çekilmeye başladığı Kiev'in çevresindeki kasaba ve köylerde, 1.200'den fazla ceset bulunduğunu açıkladı. Venediktova, şu ana kadar ülkede 5 bin 600 savaş suçu suçlamasının kayıt altına alındığını ve bunlarla ilgili 500 kadar şüpheli belirlediklerini bildirdi.

Zelenskiy halka sesleniş konuşmasında, Rus güçlerini, işkence yapmak ve korkakça davranmakla suçladı. Zelenskiy, Rusya’nın olan bitenin sorumluluğunu Ukrayna’ya yüklediğinin altını çizdi ve "Ruslar dünyayla iletişimlerini kaybettiler ve bizim suçlu olduğumuzu iddia ediyorlar. Tüm dünya onların suçlu olduğunu biliyor" dedi. Zelenskiy, "Tüm bunlar korkular yüzünden meydana geldi. Korku büyürse katliama döner… Ukrayna tüm bunları durduracak" dedi.

MARİUPOL’DE ‘SON SAVAŞ’!

Rusya’nın tamamen çevrelediği Mariupol’de direnişlerini sürdüren Ukraynalı askerlerden duygu dolu bir açıklama yapıldı. Askerlerin Facebook üzerinden yaptıkları paylaşımda, “Bugün son savaşımızı verebiliriz” dedikleri görüldü. 36. Piyade Taburu’nun mühimmatlarının bittiği öğrenilirken, askerler, “Bu, bazılarımız için ölüm, bazılarımız için tutsaklık anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘S-300’LERİ VURDUK’

Slovakya: Vurulmadı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun, bir Avrupa ülkesinin Ukrayna’ya tedarik ettiği S-300 hava savunma sistemini imha ettiğini açıkladı. Konaşenkov, “4 S-300 fırlatıcısı ve 25’e kadar Ukrayna Silahlı Kuvvetleri personeli de vuruldu” dedi.  Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemini gönderen Slovakya ise, bu iddiayı reddetti. Başbakan Eduard Heger, Rusya’nın açıklamasının bir aldatmaca olduğunu ifade etti. Slovakya, geçen hafta Ukrayna’ya S-300 hava savunma sistemi gönderdiğini duyurmuştu.

Gözler Donbasta

‘NATO DİPLOMASİSİ İLE İLGİLENMİYORUM’

NATO İttifakı Rusya’ya karşı doğu kanadını güçlendirmeye odaklanırken, bugüne kadar İttifak’ın Kremlin’e karşı daha sert adımlar atması için çağrılarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bu kez sert çıktı. Amerikan “CBS” kanalında bir programa katılan Zelenskiy, diplomasiyi “bürokrasi” olarak niteleyip, NATO’nun diplomasisiyle artık ilgilenmediğini vurguladı. Zelenskiy, “Artık ülkemin yıkımına yol açan diplomasileriyle ilgilenmiyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

NATO ÜYELİĞİ ISINDI

Öte yandan Ukrayna savaşı nedeniyle Finlandiya ve İsveç’in, yaz aylarında NATO üyeliği kararı alabileceği bildirildi. İngiliz “The Times” gazetesinin ABD’li üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre, iki ülkenin üyeliği, geçen haftaki NATO dışişleri bakanları toplantısında ele alındı. Kremlin yönetimiyse, İsveç ve Finlandiya’nın söz konusu üyeliğinin Avrupa’ya istikrar getirmeyeceğini açıkladı.

Gözler Donbasta

HASTANE-TRENLE TAHLİYE!

Rusya’nın sivillere yönelik saldırıları nedeniyle, Ukrayna’nın doğusundaki 48 yaralı ve yaşlı hasta, hastaneye dönüştürülen bir trenle kurtarıldı. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın organize ettiği operasyonla, yaralı ve hastaların Lviv’e götürüldüğü bildirildi. AFP ajansına konuşan ve kurtarılan kişilerden biri olan Evhen Perepelytsi, “Yaşadıklarımız sonrası en kötüsünün geride kalmış olmasını umuyoruz" dedi.