Dünya ‘Güçlü kaslar için merdiven çıkın’

‘Güçlü kaslar için merdiven çıkın’

15.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bacakları tümüyle çalıştıran merdiven çıkma sporu, egzersiz yapanlar arasında yeni bir trend olarak yayılıyor.

‘Güçlü kaslar için merdiven çıkın’

Merdiven çıkmak, sağlığa faydaları nedeniyle sportif yaşayanlar için “yeni trend” oldu. Öyle ki son yıllarda gökdelenlerde merdiven çıkma yarışmaları bile düzenleniyor. New York’taki 102 katlı Empire State binasının 1.576 basamağını çıkarak birinci olan İngiliz atlet Suzy Walsham da eklemleri daha az yorduğu için bu spora başlamış. Bir başka merdiven tırmanıcısı olan David Harris de basamakları çıkarken bacaklardaki tüm ana kas gruplarının kullanıldığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

‘Çok güçlü yürüyüş’

Araştırmacı Brady Holmer de “Merdiven çıkmak çok güçlü bir yürüyüş. Bir araştırmada hareketsiz bir gün geçiren deneklerin vücutlarında, merdiven çıktıklarında kasları açısından daha iyi bir protein sentezi gerçekleşti. Merdivenler, hareketsiz geçen zamanı kırmanın harika bir yolu, üstelik metabolik faydalara sahip ve kondisyonunuzu geliştirebilir” dedi. Kişisel antrenör Sarah Aaarons da “Evinizde, ofisinizde merdiven koşma alışkanlığı edinebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Sırt çantasıyla ‘rucking’ modası

Ağır sırt çantalarıyla yürüyüş yapan kişileri görürseniz şaşırmayın. Çünkü ağır sırt çantalarıyla dağ bayır demeden yürüyen askerleri örnek alanların sayısı artıyor. Bunun adı “rucking” ve terleme garantisi var. Rucking’in temeli, sırtınıza ağırlık vererek yürüyüş yapmaya dayanıyor. İçi dolu sırt çantanızı sırtlayıp ritmik yürüyüş yaparak “rucking sporcuları” arasına katılabilirsiniz. Uzmanlar, çantanın ağırlığını sırtınıza dağıtarak yürümenin faydasını “Farklı kaslarınızı çalıştırıyor” diye açıkladı.