Dünya Güneşi sola döndürecek

Güneşi sola döndürecek

27.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üzerinde güneş batmayan imparatorluk İngiltere'de seçime yaklaşık bir ay kala iktidara en yakın gözüken İşçi Partisi lideri Tony Blair Milliyet'e konuştu.

Güneşi sola döndürecek

İNGİLTERE'de genel seçime 33 gün kala, ana muhalafetteki İşçi Partisi, uzun süredir merakla beklenen manifestosunun ana hatlarını dün açıkladı.
3 Nisan günü yayınlanması beklenen manifesto hakkında bilgi veren İşçi Partisi lideri Tony Blair, dün Milliyet'in sorularını yanıtlarken, Muhafazakar lider Margaret Thatcher dönemindeki uygulamaların bazılarını övdü ve "geçmişte yapılan iyi şeylere dokunulmayacağını" söyledi. Blair, Thatcher dönemindeki işçi sendikalarının gücüne indirilen darbelerle zayıflayan işçi hakları konusunda da "geri kazanım" yolunda güvenceler vermekten kaçındı. Son kamuoyu yoklamalarına göre 28 puan önde görünen ve iktidarın en güçlü adayı olarak nitelendirilen İşçi Partisi, seçim manifestosunu, son dönemde kendisine ısrarla yakıştırdığı "Yeni İşçi Partisi" (New Labour) adına layık bir biçimde hazırladı. Geçmiş dönemlerdeki "sol" politikalardan arındırılırmış bir programla seçmen karşısına çıkacak İşçi Partisi ve genç lideri Tony Blair, bir şeyin altını özellikle çiziyor:
"Eskiye dönüş yok"
Eski politikalardan sıyrılma ve yeniye yönelmeyi, hem "Muhafazakar iktidar döneminden" hem de "eski İşçi Partisi politikalarından" arınma olarak ifade eden Tony Blair, bugün yayınlanması gereken manifestonun ana hatlarını dün açıklarken, Milliyet'in çeşitli konulardaki sorularını da yanıtladı. Tony Blair'e, dün yayınladığı yazılı bildiride yeralan "geçmiş altı yılın zayıf ulusal liderliğinden kurtulmanın zamanı geldi" şeklindeki ifadenin, "John Major'dan önceki Muhafazakar Başbakan Margaret Thatcher dönemine bir övgü" anlamına gelip gelmediğini sorduğumuzda yanıtı şöyle oldu:
"Geçmiş dönemlerde yapılan her şey tabii ki yanlış değildi. Yapılan bazı doğru şöyler var ki, bunları korumak lazım. Hatta onların üzerine yenilerini inşa etmeliyiz. Ama yapılan hatalara da geri dönmek olmaz. Örneğin Muhafazakarlar, ülkede büyük bir işsizlik yarattılar. Avrupa'da ülkemizin yalnız kalmasına ve Birlik içinde istediğimiz payı alamamamıza yol açtılar. Adaletsizlik yarattılar: Devlet yönetimini daha merkezi hale getirdiler, bunu değiştirmeliyiz. Bizim getirmek istediğimiz liderlik, güçlü, açık ve seçik hedefleri olan, açık bir vizyon olan liderliktir."
Tony Blair, son günlerde Muhafazakar Parti tarafından gündeme getirilen "bir İşçi Partisi iktidarında, sendikaların eski gücüne kavuşturulacağı" yolundaki kuşkuları anımsattığımızda ise, partisinin "Yeni İşçi Partisi"nin, "yeni" yaklaşımını şöyle özetlerdi.
"Biz, işçi sendikalarına ayrıcalıklı davranmak değil, adil davranmak istiyoruz. 1970'li yılların grev çadırlarına, çatışmalı ve kavgalı dönemlerine geri dönmek istemiyoruz. Bizim istediğimiz, bütün çalışanların kendi özgür iradeleri ile sendika üyesi olup olmayacaklarına karar vermelerini sağlamak. Yani baskıdan uzak biçimde sendikal yaşamı düzenlemek." Blair, Muhafazakar Parti sözcüleri tarafından getirilen suçlamaların, "toplumu ürkütmeye" ve "İşçi Partisi'ndeki değişimi gözden kaçırmaya" yönelik kandırmacalar olarak da niteledi.
İngiliz İşçi Partisi lideri Tony Blair, seçim manifestolarında özellikle vergiler konusuna büyük önem verdiklerini belirtti ve ilk kez kendilerinin "iktidara geldiğimizde gelir vergisini artırmayacağız" taahhüdünü verdi. Muhafazakar Parti döneminde vergilerin defalarca artırıldığını anımsatan ve bu partiyi "vergi partisi" olarak nitelendiren Blair, şunları söyledi:
"İcraat "yapmak için önce vergileri artırmak ve onunla yapmak diye bir politikamız yok. Bunu yapan Muhafazakarlar oldu. Biz, kaynakları verimli kullanıp, ülkenin elindeki olanakları iyi kullanıp birşeyler yapmaya ve bunu merkezi yönetime ille de bağımlı olmadan yapmaya çalışacağız."