Dünya Güney Kore'de ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı! Kameralar önünde dehşet

Güney Kore'de ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı! Kameralar önünde dehşet

02.01.2024 - 06:15 | Son Güncellenme:

Liman kenti Busan'da gazetecilere açıklama yapan ana muhalefet Demokratik Parti'nin lideri Lee, boynundan bıçaklandı. Lee'nin adının yazılı olduğu bir şapka giyen saldırganın siyasetçiye imza almak için yaklaştığı görüldü.

Güney Kore'deki ana muhalefet partisinin lideri Lee Jae-myung, Busan kentinde gazetecilere açıklama yaparken boynundan bıçaklandı.

Haberin Devamı

Saniye saniye kaydedilen saldırı, güneydeki liman kenti Busan'da gündüz saatlerinde gerçekleşti.

Busan'daki yeni havalimanını ziyaret eden Lee, kalabalık bir gazeteci grubuna doğru yürüyordu. Bu sırada gazeteci kalabalığının önündeki bir adam, kameralar önünde muhalefet partisi liderine aniden saldırdı.

Saldırı sonucu 59 yaşındaki siyasi liderin yere yığıldığı görüldü, bu sırada insanlar ona yardım için koşturdu.

Bir kişinin Lee'nin boynuna mendille baskı yaptığı ve kanamayı durdurmaya çalıştığı göze çarptı.

Yerel televizyon YTN'ye konuşan bir görgü tanığı, Lee'nin gazetecilerle konuşurken aracına doğru yürüdüğünü, bu sırada saldırganın ondan imza istediğini aktardı.

Güney Korede ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı Kameralar önünde dehşet

HELİKOPTERLE HASTANEYE TAŞINDI

Olay yerine gelen acil servis görevlilerinin Lee Jae-myung'u ambulansa bindirdiği görüldü. Yonhap haber ajansı, muhalefet lideri daha sonra helikopterle hastaneye götürüldüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Yonhap, Pusan Ulusal Üniversitesi Hastanesi'ne nakledilirken Lee'nin kanaması olduğunu ancak baygın olmadığını belirtti.

Busan polisi ise, 2022'de başkanlık seçimini kaybeden Lee'nin boynunda bir santimetrelik bir yırtık bulunduğu bilgisini verdi.

Güney Korede ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı Kameralar önünde dehşet

ŞAPKANIN ÜZERİNDE LEE'NİN ADI YAZILIYDI

Muhalif siyasetçinin bilincinin açık olduğunu kaydeden polis, kanamanın boyutunu ise 'küçük' olarak tanımladı.

Güney Kore televizyonlarına yansıyan görüntülerde, üzerinde Lee'nin adı yazılı bir şapka giyen erkeğin siyasetçiye saldırdıktan sonra polis tarafından yere yatırılıp gözaltına alındığı görüldü.

Güney Korede ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı Kameralar önünde dehşet

GÜNEY KORE TARİHİNE GEÇTİ

Lee Jae-myung ile 2022 yılında Güney Kore tarihinin en çekişmeli başkanlık yarışına giren Yoon Suk Yeol, rakibinin bıçaklanmasının ardından Lee'nin güvenliği için derin endişe duyduğunu belirtti. Yoon, "Toplumumuz hangi şart altında olursa olsun bu tür şiddet eylemlerini hoş görmemeli" diye konuştu.

EN DİPTEN EN TEPEYE

Demokratik Parti'nin lideri Lee, eski bir çocuk fabrika işçisi ve genç yaşta okulu bırakırken bir kaza geçirdi. Geçmişindeki fakirliği kullanarak siyasi kariyerinde hızla yükseldi.

Güney Korede ana muhalefet lideri Lee saldırıya uğradı Kameralar önünde dehşet

2027 yılındaki başkanlık seçimlerinde bir kez daha aday olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Güney Kore'de son yapılan anketler Lee'nin halen güçlü olduğunu ortaya koyuyor ancak geçtiğimiz sonbahar mevsimini bir dizi skandalla boğuşarak geçirdi.

Haberin Devamı

Eylül ayında savcılık 59 yaşındaki Lee'nin tutuklu yargılanması talebini mahkemeye taşıdı ancak hakim tutuksuz yargılama kararına hükmedince hapse girmekten kurtuldu.

Lee Jae-myung, halen bir rüşvet davasında yargılanıyor. Davanın konusu, Kuzey Kore'ye kaçak olarak sekiz milyon dolarlık bir para transferinde şüpheli konumdaki bir firma ile bağlantıları.

Ayrıca, Seongnam şehrinde belediye başkanı olduğu dönemde görevini ihmal ederek kente ait bir şirketi 15 milyon dolar zarara uğratmakla da suçlandığı bir başka dava daha var.

AÇLIK GREVİ

Lee Jae-myung, geçtiğimiz Ağustos ayında Yoon hükümetinin 'yetersiz ve şiddet' politikalarına karşı bir açlık grevi başlattı. 19 gün boyunca hiçbir şey yemedi ve 18 Eylül tarihinde açlığa bağlı rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Lee'nin liderliğini yaptığı Demokratik Parti'nin milletvekillerinden Kwon Chil-seung, hastane önünde gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu Lee'ye karşı yapılmış bir terör saldırısı ve demokrasiye ciddi bir tehdit. Hiçbir şart altında meydana gelmemeli" dedi. Demokrat Partili siyasetçi Kwon, saldırıya dair derinlemesine bir soruşturma istedi.