Dünya Gürel: AB üyelği gündemden çıktı

Gürel: AB üyelği gündemden çıktı

27.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gürel: AB üyelği gündemden çıktı

Gürel: AB üyelği gündemden çıktı

DEVLET Bakanı Şükrü Sina Gürel, Avrupa Birliği'nin 12 - 13 Aralık'ta yapılacak toplantıda Türkiye'ye hakettiği tam üyelik perspektifini vermek niyetinde olmadığının görüldüğünü belirterek, "Artık Türkiye için AB tam üyeliği konusu gündemimizden çıkmıştır veya çıkmak üzeredir" dedi.
İrlanda Dışişleri Bakanı'nın resmi konuğu olarak gittiği Dublin'de Avrupa Birliği Kıbrıs İşleri Koordinatörü ile görüşeceğini ve Avrupa İşleri Enstitüsü'nde bir konuşma yapacağını belirten Gürel, bu temasları sırasında Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda "doğrudan bir talebi olmayacağını" söyledi.
AB'nin, 12 - 13 Aralık'ta yapılacak toplantıda, Türkiye'nin istediği ve hakettiği tam üyelik perspektifini vermek niyetinde olmadığının görüldüğünü belirten Gürel, "Bu nedenle artık Türkiye için Avrupa Birliği tam üyeliği konusu gündemimizden çıkmıştır veya çıkmak üzeredir" dedi. Gürel, Türkiye'nin AB ile tam üyelik için "kapının önünde bekleyen bir devlet" olarak ilişki kurmayacağını kaydetti. Bir gazetecinin, bu durumun "AB ile ilişkilerin koparıldığı anlamına gelip gelmediğini" sorması üzerine, Gürel şunları söyledi: "Katiyyen böyle bir şey yok. AB ile bizim zaten varolan bir kurumsal ilişkimiz söz konusudur. Bu 1963 yılından beri sürmektedir. 1995 yılından bu yana da Gümrük Birliği içindeyiz. AB'ye tam üyelik hakkımızdır. Görülen o ki, AB aslında Türkiye ile karar verirken kendi geleceğindeki Avrupa kimliği ile ilgili bir karar da verecek. Türkiye'yi genişleme sürecinde düşünmüyorlar. O zaman AB ile şimdiye kadar kurduğumuz ilişkiyi, gerçekçi ve eşitlik üzerine dayalı temele oturtup sürdürürüz. AB'nin bu süreç içinde bizi almaya niyeti yoksa Türkiye'nin de ısrarı olmayacaktır.