Dünya Hastaneler ateş altında!

Hastaneler ateş altında!

12.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’deki bazı hastaneler ‘altlarında Hamas komuta merkezleri bulunduğu’ gerekçesiyle İsrail ablukası altında. Bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nde operasyonların yakıtın bitmesi üzerine durduruldu.

Hastaneler ateş altında

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, son günlerde özellikle bölgedeki hastaneler çok zor bir duruma düştü. Hastanelerin altında Hamas’a ait komuta merkezleri ve tüneller bulunduğunu öne süren İsrail, bu istihbarat çerçevesinde bölgedeki birçok hastaneyi abluka altına aldı.

Haberin Devamı

Önceki geceden beri Gazze’deki birçok hastane çevresine saldırılar düzenlenirken, ayrıca hastanelere çok yakın bölgelerde İsrail askerleri ile Hamas militanları arasında sıcak çatışmaların da yaşandığı ifade ediliyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze’nin en büyük ve merkez hastanesi olan El Şifa Hastanesi’nde yakıtın tükenmesi sonucu tüm operasyonların durduğu duyuruldu. Hastanedeki doktorlar yoğun bakımda solunum cihazına bağlı iki hastanın hayatını kaybettiğini duyurdu. Kuvözdeki bir bebeğin hayatını kaybettiği belirtilirken, hastanedeki 39 çocuğun hayati tehlikesi bulunduğu bildiriliyor.

Hastaneler ateş altında

İsrail doğruladı

İsrail ordusu da El Şifa hastanesi çevresinde yoğun çatışmalar yaşandığını doğruladı ve hastane yakınında bir Hamas yer altı komuta merkezi olduğunu iddia etti. İsrail Hamas’ın hastaneleri kalkan olarak kullandığını öne sürerek Gazze’deki hastaneleri kuşatma altına alırken, binlerce kişi çatışmalarının ortasında hastanelerde mahsur kaldı. Görgü tanıkları hastanelerin çevresinin tanklarla çevrili olduğunu ve çıkmanın mümkün olmadığını söylüyorlar. Öte yandan El Kudüs hastanesi de tanklarla çevrelenirken, Filistin Kızılayı tankların hastanenin 20 metre yakınında olduğunu duyurdu. Endonezya Hastanesi’nin ise elektriği, suyu ve iletişiminin tamamen kesildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Koridor açıldı

Bir yandan Gazze içindeki çatışmalar ve saldırılar devam ederken, bir yandan da Filistinlilerin güneye doğru kaçışları sürüyor. İsrail ordusu, son 2 günde Gazze’de 100 binden fazla Filistinlinin kuzeyden güneye doğru kaçtığını açıkladı. İsrail ayrıca dün yerel saatle 09.00-16.00 arası sivillerin geçişi için güneye doğru tahliye koridorunun açık olacağını duyurdu, Cibaliye Mülteci Kampı bölgesinde saldırılara 4 saatlik ara vereceğini açıkladı. Tahliye koridoru, Gazze Vadisi’nin güneyine doğru Selahaddin ekseni üzerinden açıklanan saatler arasında sivillere açık kalacak. İsrailli yetkililer, Gazzelilerin deniz kıyısına gidebileceğini ve oradan aynı kıyı şeridi boyunca güneye inebileceğini vurguladı. Bununla birlikte güneydeki bölgeler de saldırılardan korunaklı değil. Zira son günlerde Han Yunus ve Refah gibi bölgelerde hava saldırıları gerçekleşti.

Haberin Devamı

Bazı hastaneler tamamen boşaldı

Hastaneler ateş altında

Gazze’deki birçok hastane abluka altındayken, bazı hastanelerde ise tahliye işlemleri tamamlandı. Bölgenin Rimal mahallesindeki daha küçük hastanelerinden olan Rantisi Hastanesi’nin neredeyse tamamen boşaldığı açıklandı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yetkilileri, hastanede sadece yatalak 20 hastanın ve az miktarda görevlinin kaldığını aktardı.

Hastaneden önceki gün gelen ve tartışma yaratan videoyla ilgili konuşan IDF, sivillere Hamas üyeleri tarafından ateş açıldığını, zira Hamas’ın hastanelerin boşalmasını engellemeye çalıştığını öne sürdü. İsrailli yetkililer, ‘sivillerin arasına saklanan Hamas üyelerinin tespit edildiğini ancak riskin büyüklüğü nedeniyle hepsinin geçmesine izin verildiğini’ kaydetti.