Dünya Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar! Çetelere 'savaş' ilan eden ülkede sular durulmuyor

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar! Çetelere 'savaş' ilan eden ülkede sular durulmuyor

22.01.2024 - 08:37 | Son Güncellenme:

Bir zamanlar 'barışın kalesi' olarak anılan ülke, limanlarını batıya uyuşturucu taşımak için kullanan kartellerin hakimiyet alanını genişletmesiyle krize sürüklendi. Ülkenin içine saplandığı şiddet dalgasında, devlet başkanı olağanüstü hal ilan ederek, çetelere karşı 'savaş' sözü verdi. Ancak Güney Amerika ülkesinde sular durulmuyor, son olayda silahlı kişiler bir hastaneyi ele geçirmeye çalıştı.

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar Çetelere savaş ilan eden ülkede sular durulmuyor

Derleyen: Ayşe Kısakürek Ekvador'da, Los Choneros uyuşturucu çetesi lideri 'Fito' lakaplı Adolfo Macías Villamar'ın hapishaneden kaçmasının ardından şiddet olayları tırmanışa geçti.

Haberin Devamı

Şiddetin kol gezdiği Güney Amerika ülkesinde polis, uyuşturucu çeteleri ile güvenlik güçleri arasındaki 'savaşın' ortasında ülkenin güneybatısındaki hastaneyi ele geçirmeye çalışan 68 kişiyi tutukladı.

Polis, X'te (eski adıyla Twitter) "Yaguachi, Guayas'taki bir hastanenin tesislerini ele geçirmeye çalışan terörist olduğu iddia edilen kişileri etkisiz hale getirdik" dedi.

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar Çetelere savaş ilan eden ülkede sular durulmuyor

Gözaltına alınanların, saatler önce yaralı olarak hastaneye kaldırılan bir arkadaşlarını kurtarmaya çalıştıklarına inanıldığı belirtildi. Ateşli silahlar ve uyuşturucu ele geçirildi.

Polis ayrıca, bir 'rehabilitasyon merkezine' de baskın düzenledi. Merkezin, bir çete komuta merkezi ve genelevi barındıran çok sayıda çete üyesinin saklandığı bir üs olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

'BARIŞIN KALESİ'NDEN, ŞİDDET DALGASINA

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar Çetelere savaş ilan eden ülkede sular durulmuyor

Ekvadorlu yetkililer yakın zamanda, yetkililerin hasta bakımı için uygun tesislerin bulunmadığını söylediği, temelde çetelerin işlettiği gizli hastanelerden oluşan bu tür yüzlerce merkezi kapattı.

Bir zamanlar Latin Amerika'da barışın kalesi olarak kabul edilen Ekvador, limanlarını ABD ve Avrupa'ya uyuşturucu taşımak için kullanan uluslararası kartellerin yıllardır hakimiyet alanını genişletmesiyle krize sürüklendi.

'Fito' lakabıyla anılan kötü şöhretli uyuşturucu baronu Adolfo Macias'ın hapishaneden kaçmasının yol açtığı son şiddet dalgasının ardından, Başkan Daniel Noboa olağanüstü hal ilan etti ve ülkeyi çetelere karşı 'savaş' sözü verdi.

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar Çetelere savaş ilan eden ülkede sular durulmuyor

Uyuşturucu kartelleri hızla misilleme yaparak, sivilleri ve güvenlik güçlerini idam etmekle tehdit etti. Ülke basınında yer alan haberlerde, hapishanelerdeki çete üyelerinin 130'u aşkın gardiyanı rehin tuttuğu ve bazılarını öldürdüğü öne sürüldü.

Nüfusu 17 milyon olan ülkede 20'ye yakın suç örgütü bulunuyor ve üye sayısının ise, 20 bini aştığı tahmin ediliyor.

STÜDYO BASILDI, SORUŞTURAN SAVCI VURULDU

Hastaneyi ele geçirmeye çalıştılar Çetelere savaş ilan eden ülkede sular durulmuyor

Geçtiğimiz haftalarda, 'TC Television' adlı televizyon kanalının Guayaquil kentindeki stüdyosu, canlı yayın sırasında silahlı kişilerce basıldı.

Guayaquil kentindeki televizyonu basan yüzleri maskeli ve ağır silahlı çete üyeleri, çalışanları tehdit ederek yere yatmaya zorladı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, yüzlerini maskeyle kapatan kişilerin, stüdyoda bulunanları rehin aldığı, spikerin cebine patlayıcı madde koyduğu görüldü.

Kan donduran görüntülerde yanı sıra; saldırganlardan bazılarının, ellerindeki el bombası dahil çeşitli patlayıcıları kameraya göstermesi de yer aldı.

Geçtiğimiz Çarşamba günü ise, silahlı çetenin televizyon kanalına düzenlediği saldırıyı soruşturan savcı, liman kenti Guayaquil'de vurularak öldürüldü.

Pazar günkü basında çıkan haberlerde, öldürülen savcı Cesar Suarez'in, Cuma günü Arjantin'de gözaltına alınarak ülkelerine geri gönderilen kaçak Fito'nun aile üyelerini de araştırdığı kaydedildi.

Bölgedeki uyuşturucu ticaretinin boyutuna dikkat çeken hem Kolombiya hem de Ekvador'lu yetkililer hafta sonu, kendi Pasifik sularında tonlarca uyuşturucu yüklü iki geminin durdurulduğunu duyurdu. Her gemide üç kişi tutuklandı.

ABD VE ÇEVRE ÜLKELERDEN DESTEK

Haberin Devamı

Pazar günü And ülkelerinin bakanları, Ekvador'u son krize sokan sınır ötesi uyuşturucu suçu sorununu tartışmak üzere Peru'nun başkenti Lima'da bir toplantı başlattı.

Yanı sıra ABD yaptığı açıklamada, bir heyetin 'ikili güvenlik işbirliğini hızlandırma seçeneklerini değerlendirmek ve ulusötesi suç örgütlerinin oluşturduğu tehditlere karşı koymak için işbirlikçi yaklaşımları tartışmak' üzere Ekvador'u ziyaret edeceğini duyurdu.

Ekvador'daki ABD büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, heyetin Pazartesi'den Perşembe'ye kadar Noboa, diğer üst düzey yetkililer ve 'yolsuzlukla mücadelede ön saflarda yer alan sivil toplum temsilcileriyle' görüşeceği belirtildi.

Açıklamada, ABD'nin Latin Amerika bölgesindeki en üst düzey generali Laura Richardson'ın da yer alacağı heyete, Amerika Kıtası'ndan sorumlu özel başkanlık danışmanı Chris Dodd'un başkanlık edeceği belirtildi.