Dünya Hayalet ne yazar ne yazmaz

Hayalet ne yazar ne yazmaz

30.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sevdiğiniz bir ünlünün imzasını taşıyan bir kitabı alıyorsunuz. Bir yandan onu tanırken bir yandan da her konuda yetenekli olduğunu düşünüyorsunuz. Yapmayın çünkü muhtemelen o kitap onun kaleminden çıkmadı.

Hayalet ne yazar ne yazmaz

Efnan Atmaca - Adına "Hayalet yazar" dediğimiz başka biri tarafından kaleme alındı. Hayalet yazarlık Batı'da çok yaygın.

Haberin Devamı

Obama yardım aldı

ABD'nin eski first lady'si Michelle Obama, 2018'de yayımlanan "Benim Hikâyem" adlı çok satan kitabı için bir hayalet yazardan yardım aldı. Bunu açıklayan kişi de eşi, eski ABD Başkanı Barack Obama’ydı. Aynı zamanda Michelle Obama, kitabın teşekkür kısmında Beyaz Saray'da çalışan Chris Haugh da dahil pek çok yazara kendisine yardım ettikleri için yer verdi. Belki de hayalet yazarın kapısını çalarken Obama, selefi Hillary Clinton'ı örnek almıştı. Clinton, 1996'daki çocuk kitabı "It Takes A Village"da Barbara Feinman Todd ile çalıştı. Onun sırrını açıklayan ise Washington Post'tan Watergate muhabiri Bob Woodward'dı. 

Hollywood yıldızı Demi Moore, anı kitabı "Inside Out"u Ariel Levy ile yazdı. Bizz Bissinger, Caitlin Jenner'ın 2017'deki "Hayatımın Sırları"na imza attı. Gwyneth Paltrow da 2011'de "Babamın Kızı" adlı yemek kitabını önce kendisinin yazdığını iddia etti, ancak sonra hayalet yazar Julia Turshen'ten yardım aldığını itiraf etti.

Haberin Devamı

Edebiyat ajanı Madeleine Morel'e göre, hayalet yazar kullanmak eskiden internet randevusuna çıktığını kabul etmek gibiydi ama artık değil. Çünkü yazarlar hem para kazanıyorlar hem de istedikleri gibi buharlaşabiliyorlar.

Bir hayalet yazarlık projesinde altı aylık çalışma için ortalama 75 bin ila 100 bin dolar ödeniyor. Hayalet yazarların en ünlüsü ise J.R. Moehringer. 57 yaşında, en yüksek maaşlı hayalet yazar. Prens Harry'nin anı kitabı için yedi rakamlı bir ücret alacağı söyleniyor. Moehringer, Andre Agassi'nin ve Nike'ın kurucusu Phil Knight'ın da hayalet yazarı.

Üç teklif aldım

Sorun hayalet yazarlığı kabul edenlerden çok tercih edenlerde görülüyor. Türkiye’de ise yaygın değil gibi görünse de ben bile 3 teklif aldım. İlk teklifte bulunan bir astrologtu, diğeri “renkli hayatını” paylaşmak isteyen bir iş kadını, sonuncusu ise aile hikâyesini anlatmak isteyen bir iş insanıydı. Herkesin hikâyesini kendisinin anlatması gerektiğine inandığımdan bu işe sıcak bakmadım. Ama duyduğuma göre, bazı yayınevlerinde editörlere bu iş yaptırılıyor.