Dünya Hedef Herson!

Hedef Herson!

01.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş devam ederken, Ukrayna ordusunun Herson kentini Ruslardan geri almak için başlattığı taarruz sürüyor. Bölgede ağır çatışmaların yaşandığı, her iki tarafın da ciddi kayıp verdiği ifade ediliyor. Ukrayna ordusu, güney Ukrayna’daki karşı saldırısının bir parçası olarak füze ve topçu saldırıları başlattığını ve bu saldırılar sonucu yaklaşık 160 Rus askerini öldürdüğünü duyurdu.

Hedef Herson

Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusuna işgal edilen toprakların yeniden kazanılması için taarruz emiri verdiğini açıklamıştı. Ukrayna ordusunun bazı noktalarda Rus savunma hattını deldiği iddia edilmişti.

Haberin Devamı

Sahte HIMARS vurdular!

Öte yandan Ukrayna’nın Rusya’nın füzelerini boşa harcamasını sağlamak ve batıdan tedarik edilen silahları korumak için ahşap HIMARS kopyaları kullandığı iddia edildi. Bu nedenle Rusya’nın Washinghton’un gönderdiğinden bile daha fazla HIMARS vurduğunu iddia ettiği öne sürülüyor. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir ABD’li diplomat Washington Post’a verdiği demeçte, ‘Gönderdiğimizden bile daha fazla HIMARS vurduklarını iddia ettiler’ dedi.

BM heyetini kuyrukta beklettiler

Cephe hattındaki Zaporijya nükleer santralinde denetim için, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) heyeti dün bölgeye vardı. Ancak bölgenin santralin de yer aldığı Rusya kontrolündeki tarafından geçmek için heyetin uzun bir kuyruk beklemek zorunda bırakıldığı öğrenildi. Rusların heyete özel geçiş izni vermediği belirtildi.

Haberin Devamı

Rusya gazı kesti

Rusya, Avrupa’ya gaz gönderdiği en büyük boru hattı olan Kuzey Akım 1’i bakım gerekçesiyle kapattı. Kapatmanın 3 günlük olduğu duyuruldu. Rusya yaz boyunca boru hattından gönderdiği gaz miktarını azaltmıştı. Moskova, bunun Batı’yı cezalandırmak için attıkları bir adım olduğuna yönelik iddiaları reddediyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, doğal gaz sevkiyatlarının yaptırımlardan dolayı durduğunu, Avrupalı siyasilerin attıkları adımlar nedeniyle vatandaşların çok fazla para ödemek zorunda kaldığını söylemişti.

Ruslara vize serbestisi bitti

Çekya’nın başkenti Prag’da dün düzenlenen Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında, Rus vatandaşlarına yönelik olası vize yasağı masaya yatırıldı. Toplantıda Rus turistlere vize verilmesini kolaylaştıran anlaşmayı askıya alma ve vize ücretlerini artırma kararı alındı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “AB ile Rusya arasındaki vize kolaylaştırma anlaşmasının tamamen askıya alınmasına karar verdik. Bu, AB üye devletleri tarafından verilen yeni vizelerin sayısını önemli ölçüde azaltacaktır. Bu karar ile Ruslar için vize süreci daha zor ve daha uzun olacak” dedi.