Dünya 'Hedefimiz savaşı önlemek'

'Hedefimiz savaşı önlemek'

10.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupalı liderlerin Ukrayna mesaisi devam ederken, Almanya Başbakanı Scholz "Ortak hedefimiz Avrupa’da savaşı önlemektir" dedi.

Hedefimiz savaşı önlemek

 

Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesi ve ABD, NATO ile Rusya arasındaki gerginliğin azaltılması için çalışmalarını sürdüren Avrupalı liderler, olumlu mesajlar vermeye devam etti. Nitekim önceki gün Almanya'nın başkenti Berlin'de görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Macron, Ukrayna'da gerilimi tırmandıracak her türlü riski azaltmak için Rusya'yla diyaloğu sürdürmeye ihtiyaç olduğunu kaydederek, "Son günler yeni yaklaşımları belirleme fırsatını verdi. Bu yaklaşımlar üzerinde birlikte çalışacağız" dedi. Avrupa’daki partnerlerle yakın diyalog içinde olduklarını ifade eden Scholz ise, "Ortak hedefimiz Avrupa’da savaşı önlemektir" dedi. Scholz, Rus askerlerinin Ukrayna sınırında konuşlandırılmasının endişe verici olduğunu savunarak, "Durum değerlendirmemiz çok benzerdir. Aynı şekilde tavrımız da... Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin daha çok ihlal edilmesi kabul edilemez ve geniş kapsamlı sonuçları olacaktır. Siyasi, ekonomik ve jeostratejik olarak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Zirve umudu

Bununla birlikte Macron ile görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya, Fransa ve Almanya'nın dahil olduğu bir zirvenin gerçekleşmesini umduğunu söyledi. Zelenskiy, "Normandiya Formatı'ndaki lider ülkelerle yakında müzakerelere yeniden başlamayı umuyoruz" dedi.

Öte yandan Avrupa'da gerçekleştirilen yeni bir anket, Avrupalıların krize Ukrayna lehine müdahaleden yana olduklarını ortaya koydu. Ankette çoğunluk, NATO ve 30 üye ülkenin Ukrayna’nın bağımsızlığının ana savunucusu olduğunu düşündüğünü, AB’nin de sorumluluğu olduğunu söyledi. Sonuçlar, Ukrayna’yı koruma konusunda ABD’ye güvenin bir miktar daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırmayı yürütenler "Avrupalıların çoğunluğu NATO’ya güvense de ‘NATO’ artık yalnızca ‘ABD’ anlamına gelmiyor" dedi.

“The Guardian”da yer alan habere göre, AB nüfusunun üçte ikisine karşılık gelen 7 ülkede anketi yürüten Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Direktörü Mark Leonard "Veriler, Avrupa’da jeopolitik bir uyanış olduğunu gösteriyor" dedi.

Hedefimiz savaşı önlemek

‘THAAD’ olasılığı Rusya’yı rahatsız etti

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Washington’un Ukrayna’ya Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) sistemleri konuşlandırabileceği yönündeki haberlerle ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Bununla birlikte sistemin Ukrayna’da konuşlandırılacağına yönelik iddialar Rusya’da rahatsızlık yarattı. Ukrayna’ya THAAD sistemleri tedarik ederek durumu çıkmaza sokmaktan kaçınma çağrısı yapan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Pankin, Moskova’nın askeri yanıt vermek zorunda kalmayacağını umduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Almanya kriz bölgelerine silah gönderiyor mu?

Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermeme kararının yarattığı tartışma sürerken, “Deutsche Welle” konuyla ilgili bir analiz yaptı. Haberde, özellikle Yemen’de Alman yapımı silahların kullanımına dikkat çekildi ve Alman hükümetinin bu iddiasının doğru olmadığı savunuldu. Haberde, “Almanya kriz bölgelerine silah tedarik etmeme ilkesine her zaman bağlı kalmadı” denildi. Yeni Alman hükümetinin Ukrayna’ya silah göndermeme kararı başta ABD olmak üzere müttefiklerin tepkisini çekiyor.