Dünya Hollanda siyaseti bu flörte karşı

Hollanda siyaseti bu flörte karşı

21.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başbakan olmasına büyük şans verilen Ankara doğumlu Dilan Yeşilgöz’ün, İslam ve Türkiye karşıtı aşırı sağcı lider Geert Wilders’le “iş birliğine sıcak baktığını” söylemesi Hollanda siyasetini karıştırdı. Muhalefet Yeşilgöz’e sert tepki gösterdi.

Hollanda siyaseti bu flörte karşı

Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) yeni lideri Türk kökenli Dilan Yeşilgöz’ün, seçimleri kazanması durumunda, Türkiye ve İslam karşıtı olan aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ile iş birliğine sıcak baktığının sinyalini vermesi, ülkedeki muhalefet partilerince tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı Wilders, 2014 yerel seçimleri sırasında, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısı yaptığı için, toplumun bir kesimini aşağılamaktan suçlu bulunmuş ancak ceza almamıştı. Yeşilgöz’ün selefi Başbakan Mark Rutte de, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısını geri almadığı sürece Wilders ile koalisyon ortaklığı yapmayacağını söylemişti.

‘GÖRMEM LAZIM’

Ancak BBC Türkçe’nin haberine göre, VVD’nin yeni lideri olan Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Yeşilgöz, 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimi kazanması durumunda, ülkenin üçüncü büyük partisi PVV’yi dışlamayacağını bildirdi. Yeşilgöz, “Esas olarak, kimin hangi niyetle görüşme masasına oturacağıyla ilgileniyorum” ifadesini kullandı.

Wilders’in, hükümetin düşmesinin ardından yeni bir başlangıçtan söz ettiğini ve olumlu tutum sergilediğini öne süren Dilan Yeşilgöz, “Şimdi, gerçekten yapıcı bir tutum mu sergileyecek, yoksa kendisini dışarıya mı kapatacak bunu göreceğiz. Sayın Wilders’ın masaya ne getireceğini görmem lazım” diye konuştu. Daha önce Wilders’e kapıları kapatan Rutte de, Yeşilgöz’ün bu tutumunu destekledi. Geçici hükümetin Başbakanı Rutte, “Zaman ilerliyor, yeni seçimler var. Yeşilgöz’ün çizgisinin mantıklı olduğunu düşünüyorum” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusundaki sert söylemi nedeniyle parti politikalarına ters düşen, ardından VVD’den ayrılıp kendi partisini kuran aşırı sağcı Wilders de, Yeşilgöz’ün açıklamasına karşılık “PVV, diğer taraflarla iş birliği yapmak ve çok daha katı bir iltica politikası gibi Hollanda’nın temel sorunlarını çözmek için sorumluluk almak istiyor. Tarafları peşinen dışlamıyoruz. Diğer partilerin de aynı görüşte olması iyi bir haber” dedi.

AYNI ÇİZGİDELER

Önceliğini “Hollanda’nın sorunlarını çözmek” diye niteleyen Yeşilgöz’ün gündeminde ilk sıranın göç ve iltica sorununa ayrıldığı belirtiliyor. Yeşilgöz ve partisi, Wilders gibi daha katı bir göç ve iltica planından yana.

Yeşilgöz’ün bakanlık koltuğunda bulunduğu süreçte Güvenlik ve Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan yeni göç ve iltica planı, ülkedeki koalisyon hükümetinin düşmesine neden olmuş, hükümet ortağı partiler Rutte ve VVD’yi dayatmacılıkla suçlamıştı. Yeşilgöz ve partisi, çatışma bölgelerinden gelen mültecilere aile birleşimini zorlaştırmak, onları savaş bittikten sonra geldikleri ülkelere geri göndermek gerektiğini savunuyor. Wilders bu öneriyi desteklerken, ayrıca sınırların kapatılarak, ülkeye İslam ülkelerinden göçün tamamen durdurulmasını istiyor.

Haberin Devamı

Wilders, Güvenlik ve Adalet Bakanı Yeşilgöz’ün, güvenlik görevlilerinin üniforma üzerine başörtüsü ve diğer dini sembollerin takılmasını yasaklama kararına da en güçlü desteği verenlerden biriydi.

‘OMURGALI OL’ ÇAĞRISI

Koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA), Geert Wilders ve diğer aşırı sağ partilerle kesinlikle iş birliği yapmayacağını açıkladı.

Merkez sağ ve sol partiler de, Yeşilgöz’ün, Wilders ile iş birliğine kapı aralamasına tepki gösterdi. AB yanlısı Volt Partisi’nin Avrupa Parlementosu Milletvekili Sophie in ‘t Veld, “VVD, Wilders’ın neyi temsil ettiğini çok iyi biliyor. ‘Ne önereceğini görmek için beklemek’ saçmalık. O zaman Dilan Yeşilgöz omurgalı bir şekilde, yüksek sesle ve net olarak şunu söylesin: Evet, VVD bilerek ve isteyerek aşırı sağın kapısını açıyor” ifadesini kullandı.