Dünya ‘Höşmerimle ağırlayacağız’

‘Höşmerimle ağırlayacağız’

24.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

‘Höşmerimle ağırlayacağız’

Uzun süredir Türkiye’nin gündemindeki isim Boris Johnson, dün İngiltere’nin yeni Başbakanı oldu. Türkiye’de siyasi kimliğiyle dikkat çeken Johnson’ın kökleri aslında Çankırı’nın uzak bir köyü Kalfat’a dayanıyor. Johnson’ın büyük dedesinin doğduğu Kalfat Köyü, ufak sayılmayacak bir köy. Kapısında kuruluşu 1954; nüfusu 3 bin 645 diye yazılmış olsa da gerçekte yüzyıllardan beri yerleşimin bulunduğu köyün gerçek nüfusu göçlerle bin 500’lere düşmüş. Kalfat ismi ise, “kaleyi fetheden”den geliyormuş.

Haberin Devamı

Johnson’ın uzun zamandır başbakan olacağı bilinse de dün köyde coşkulu bir hava hakimdi. “Herkesin köyü, Türkiye’de başbakan, cumhurbaşkanı çıkarabilir de sizin köyünüz İngiltere’ye başbakan çıkardı” dediğimiz köylüler çok gururlu. Köyün muhtarı Bayram Tavukçu, “Biz İngiltere’ye başbakan gönderdiğimiz için çok mutluyuz. Kalfatlılar olarak gerçekten çok gururlandık” diyerek duygularını anlatıyor.

Köyde, Johnson’ın ikinci kuşaktan kuzeni olan Satılmış Karatekin’le de tanışıyoruz. Karatekin, haberle çok mutlu olduklarını anlatarak, “Gurur duyduk. Bir Türk asıllı kişinin İngiltere’ye başbakan olması çok onur verici, çok önemli. Köyümüze, dedesinin memleketine onu bekliyoruz. Babası gelmişti buraya. Köklerine sahip çıkıyorlar. Boris de buraya gelirse böreğimizle höşmerim tatlımızla en güzel şekilde ağırlayacağız kendisini” dedi.

Haberin Devamı

‘Ben Kalfatlıyım mutlaka geleceğim’

2009-2014 yılları arasında Kalfat Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Bal, Boris Johnson’un babası Stanley Johnson’un 2009’da Kalfat’ı ziyaret ettiğini, 2012’de kendisinin de Londra’ya gittiğini söyledi. Bal, “Stanley Johnson ABD’de olduğu için Londra Belediye Başkanı olan oğlu Boris ile bir araya geldik. Bizi gördüğünde, ‘Canlarım, ciğerlerim hoş geldiniz’ diyerek ayakta karşıladı, hepimize sarıldı. Kendisini köyümüze davet ettik. ‘Mutlaka Kalfat’a geleceğim, ben Kalfatlıyım’ dedi” ifadelerini kullandı.