Dünya İlk fotoğrafları AFP geçti! İsrail saldırı gemileri sınırı aştı

İlk fotoğrafları AFP geçti! İsrail saldırı gemileri sınırı aştı

08.08.2023 - 16:52 | Son Güncellenme:

İsrail ile Lübnan arasındaki süren gerginliğin en net fotoğraflarını Fransız haber ajansı AFP yayınladı. Söz konusu karelerde İsrail saldırı gemilerinin Lübnan sınırını geçtiği görülürken bir Lübnan ajanı o anları anbean kayıtlara geçirdi.

İlk fotoğrafları AFP geçti İsrail saldırı gemileri sınırı aştı

İsrail ve Lübnan arasındaki gerilim Temmuz ayının son günlerinden itibaren tırmanırken, bugün Doğu Akdeniz kıyısında 23 bin insanın yaşadığı küçük şehirden sıra dışı fotoğraflar geldi. İsrail yerel medyası, ordunun Lübnan'da girişeceği operasyonların onaylandığını Temmuz ayı biterken yazdı. Haberlere göre, Hizbullah tehlikesine karşı harekete geçmeye hazırlanan İsrail ordusu sınıra takviye birlikler gönderdi.

Haberin Devamı

120 KİLOMETRELİK HATTA GERİLİM YÜKSEK

120 kilometreyi bulan sınır hattında bunlar yaşanırken, aynı günlerde Lübnan'daki bir mülteci kampında Filistinli gruplar birbirleriyle çatıştı. Ayn el Helva'daki silahlı çatışmalarda en az 12 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. El Fetih hareketinin de yer aldığı çatışmalarda ateşkes sağlansa da silahlar susmadı, aralarında Suudi Arabistan, ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin bulunduğu ülkeler vatandaşlarından Lübnan'ı terk etmelerini istedi.

AFP FOTOĞRAFLARI GEÇTİ

Beyrut yönetimi Körfez ülkelerini sakinleştirmek için açıklamalar yaptı. Lübnan İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi Ayn el Helva'da tansiyonun düştüğünü, çatışmalara katılanların teslim edilmesi için ise müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Uluslararası haber ajansı AFP, bugün Lübnan ve İsrail sınırından sıcak fotoğrafları dünyaya servis etti. İsrail hızlı saldırı gemilerinin öğle saatlerinde Lübnan kara sularına girdiğini bildiren AFP, fotoğrafların Nakura açıklarında çekildiğini aktardı.
AFP'nin geçtiği karelerde İsrail donanma askerlerinin ellerindeki makinelerle Lübnan kıyılarını fotoğrafladığı, bazılarının ise nişan aldığı göze çarptı.

Haberin Devamı

Nakura kıyılarındaki en çarpıcı görüntü ise, İsrail hızlı saldırı gemilerini izleyen Lübnan gizli servis ajanlarıydı. AFP'nin fotoğraflarında takım elbise giymiş Lübnan ajanlarının gemileri takip edip fotoğrafladığı dikkati çekti. AFP'nin karelerinde ayrıca sınırın iki tarafına sıralanmış İsrail ve Lübnan'a ait askeri gözetleme kuleleri de yer aldı.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

İSRAİL'İN SINIRDAKİ İŞGALLERİ

Tarihler Haziran 1967'yi gösterdiğinde İsrail, Arap ülkeleri ile yaptığı savaşta Golan Tepeleri ve ardından Lübnan'ın kendisine ait olduğunu bölgeleri işgal etti. 2006 yılına geldiğimizde ise İsrail bu sefer Lübnan ile savaşa girdi. İsrail ordusu bu savaşta Hizbullah'ın askeri kanadı ile 12 Temmuz-14 Ağustos tarihleri arasında karşı karşıya geldi.

İki tarafında binlerce askerini kaybettiği savaş 17 yıl önce son buldu. Ancak hem İsrail hem de Lübnan'ın 14 Ağustos 2006'da imzalanan ateşkesin koşulları üzerinde anlaşamaması çatışmaların durmasını geciktiren en önemli unsur oldu.