Dünya İngiltere Ulaştırma Bakanı: Uçuşlarda aksamalar önümüzdeki günlerde de sürecek

İngiltere Ulaştırma Bakanı: Uçuşlarda aksamalar önümüzdeki günlerde de sürecek

29.08.2023 - 14:34 | Son Güncellenme:

İngiltere'de dün Hava Trafik Kontrol Sistemi'nde yaşanan ve günün ilerleyen saatlerinde çözülen teknik sorunun etkileri bugün de devam ediyor. Dün binden fazla uçuşun ertelenmesi ve iptal edilmesinin ardından hava trafiğinde bugün de gecikmeler yaşanıyor.

İngiltere Ulaştırma Bakanı: Uçuşlarda aksamalar önümüzdeki günlerde de sürecek

Havacılık analiz şirketi Cirium'un son verilerine göre bugün İngiltere'den kalkan 147, İngiltere'ye gelen 134 uçuş iptal edildi. Bu, İngiltere hava trafiğinin yaklaşık yüzde 5'ine denk geliyor. Heathrow Havalimanı'ndan bu sabah yapılan açıklamada, "Çoğu kişi bugün seyahat edebilecek olsa da maalesef bazı güzergahlarda iptaller ve aksamalar yaşanacak" denildi. British Airways ise, "Kontrolümüz dışında meydana gelen büyük rahatsızlıktan dolayı özür dileriz ve uçuşları yeniden düzene sokmaya çalışırken müşterilerimize gösterdikleri sabır için teşekkür ederiz" dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz saatlerde BBC'ye konuşan havacılık uzmanı John Strickland, Pazartesi günü meydana gelen teknik sorunun "çok nadir" yaşandığını söyledi. Hava trafiğindeki aksaklıkların günlerce devam etmesini beklediğini söyleyen Strickland, "Teknik sorun dakikalar yerine saatler sürdü. Bunun ciddi bir domino etkisi var" dedi.

SİBER SALDIRI İDDİASINA YALANLAMA

İngiltere Ulaştırma Bakanı Mark Harper da dün kalkış yapamayan uçaklardan dolayı gecikmelerin önümüzdeki günlerde devam edeceğini belirtti. Teknik sorunun çözüldüğünü söyleyen Harper, herhangi bir "siber saldırı" olmadığı bilgisini doğruladı.

İngiltere'de ve dünyanın birçok yerinde yolcuların bekleyişi sürüyor. Bazı uçuşlar tamamen iptal edilirken diğer yolcuların uçuşları için günlerce beklemesi gerektiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Harper dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm yolcular uçuş bilgileri için havayolu şirketleriyle temas kurmalı" dedi.

NE OLMUŞTU?

Havacılık analiz şirketi Cirium'a göre dün İngiltere'den kalkan 790, İngiltere'ye gelmesi beklenen 795 uçuş iptal edildi. Bu, İngiltere hava trafiğinin neredeyse yüzde 27'si. En çok iptalin yaşandığı havaalanları Heathrow, Gatwick ve Manchester oldu.

Dün gündüz saatlerinde başlayan teknik sorunun ardından uçak seferleri güvenlik gereği iptal edilmiş ancak İngiltere'nin hava sahası kapatılmamıştı. İngiltere'de dün resmi tatil olması nedeniyle hava trafiği normalden daha yoğundu.

Cirium'a göre dün İngiltere dışına 3049, İngiltere dışından da 3054 uçak seferi yapılması planlanmıştı. Aksamalardan Türkiye'deki uçuşlar da etkilendi.

İngiltere'de havacılık sektörü Covid pandemisi sırasında ve sonrasında yaşadığı durgunluğu atlatmak üzereydi. Hafta sonu ülkede uçak seferleri sayısının, 2019'daki düzeyin yüzde 90'ına ulaşması bekleniyordu.

İngiltere'de hafta sonu uçak seferleri sayısı, 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 10, 2021'in aynı dönemine göre ise yüzde 83 oranında artmıştı.