Dünya Yeni plan: Binlerce drone! 'İnsan ve füze sayısında bizden üstünler'

Yeni plan: Binlerce drone! 'İnsan ve füze sayısında bizden üstünler'

29.08.2023 - 11:43 | Son Güncellenme:

Sık sık bir diğer süper güç Çin ile karşı karşıya gelen ABD'den olası bir savaş senaryosuyla ilgili açıklama geldi. Savunma Bakanı Yardımcısı Kathleen Hicks Çin ordusuna karşı olan dezavantajları kapatmak için ABD'nin önümüzdeki 2 yılda uygulayacağı planı açıkladı.

Yeni plan: Binlerce drone İnsan ve füze sayısında bizden üstünler

21. yüzyılın başında Irak'ı işgal edip tüm odak noktasına Orta Doğu'yu yerleştiren ABD, Barack Obama döneminde sinyalleri verilen eksen değişikliğini Donald Trump'ın başkanlığında ete kemiğe büründürdü. Washington yönetimi Suriye gibi ülkelerde asker sayısını azaltıp Güney Asya'daki müttefikleriyle Çin'i kuşatmaya başlarken, Orta Doğu siyasetinde ise boşluklar ve gri alanlar oluştu.

Haberin Devamı

RUS İŞGALİYLE İBRE DEĞİŞTİ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması ise dengeleri kökünden değiştirdi. Zorunlu olarak Avrupa'yı uluslararası ajandasının ilk sırasına yerleştiren ABD Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah yardımı sağladı ve NATO'daki müttefikleri de Washington yönetimini takip etti.

Yeni plan: Binlerce drone İnsan ve füze sayısında bizden üstünler

SAVUNMA KALKANI TAMAMLANDI

Geride kalan yıllarda Güney Asya'daki en ciddi rakibi Çin'le özellikle Tayvan üstünden restleşen ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi etrafındaki ülkelerle teker teker anlaşıp Pekin yönetiminin etrafını sardı. 30 yıl sonra Amerikan birliklerinin ilk kez Filipinler'e dönüşünü sağlayan anlaşmayla, Şubat 2023 itibarıyla ABD’nin Güney Çin Denizi çevresinde oluşturmaya çalıştığı savunma kalkanı tamamlanmış oldu. En güneyde Avustralya'nın, en kuzeyde ise Japonya ve Güney Kore'nin yer aldığı hatta, tek eksik Filipinler'di.

Haberin Devamı

Yeni plan: Binlerce drone İnsan ve füze sayısında bizden üstünler

YENİ PLAN: BİNLERCE DRONE

Pekin yönetimi, özellikle Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi'nde seyreden ABD uçak gemilerine öfkesini gizlemedi. Taraflara ait savaş uçakları birçok kez havada kozlarını paylaşıp birbirinin önünü kesti, Pekin Washington'ın koruması altındaki Tayvan'ı işgal edebileceğini defalarca dile getirdi.

Tayvan'a her yıl milyonlarca dolarlık silah satan ABD'nin Çin'e karşı yeni planı ise drone'lar. Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pentagon'un Çin'in personel ve askeri donanımdaki sayısal üstünlüğüne karşı koymak için önümüzdeki iki yıl içinde binlerce insansız hava aracını sahaya sürmeyi planladığını söyledi.

Pekin'in ana avantajının 'Kütle' olduğunu belirten Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks açıklamasında aslında Çin'in füze, insan gücü, ve gemi sayısında kendilerinden üstün olduğunu ifade etti ve şöyle dedi:

'Çin'e kendi kütlemizle karşılık vereceğiz. Ancak bizim karşılığımız daha planlı ve engellemesi zor olacak'

Yeni plan: Binlerce drone İnsan ve füze sayısında bizden üstünler

EN HASSAS SORUN

Çin, en hassas sorunu Tayvan nedeniyle ABD ile Güney Çin Denizi'nde aralıksız şekilde boğaz boğaza geliyor. Pekin yönetimi tartışmalı sularda inşa ettiği suni adalara birçok askeri üs ve altyapı tesisi konuşlandırdı, ancak başta Tayvan olmak üzere Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei gibi ülkeler de adalar üzerinde hak iddia ediyor.