Dünya İngiltere yasta

İngiltere yasta

10.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kraliçe Elizabeth’in cenazesi için hazırlıklar yapılırken, ülke yasta. Londra’ya dönen Charles ise “Tanrı Kralı korusun” sözleriyle karşılandı.

İngiltere yasta

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere’de Kraliçe Elizabeth’in ölümü ülkeyi derinden sarstı. Kraliçenin ölümünün ardından sevenleri, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Buckingham Sarayı’nın çevresine akın ederken, Kraliçe’nin anısının olduğu farklı noktalara da çiçek bıraktı. Halk, Buckingham Sarayı ve Windsor Kalesi de dahil olmak üzere Kraliçe’nin konutlarının dışına çiçek ve notlar bırakmaya devam etti. 

Haberin Devamı

Kraliçe için Londra’daki Aziz Paul Katedrali’nde anma töreni düzenlendi. Törene İngiltere Başbakanı Liz Truss ile üst düzey siyasetçilerin de aralarında bulunduğu 2 bin kişi katıldı. “Tanrı Kraliçe’yi Korusun” milli marşı yaklaşık 1 saat süren törende ilk kez değiştirilerek “Tanrı Kral’ı Korusun” şeklinde halka açık olarak çalındı.

Kraliçe’nin hayatını kaybetmesinin ardından fiilen Kral olan Charles dün Londra’ya döndü ve Buckingham Sarayı’na gitti. Kral Charles, Saray’a gelişinde burada bekleyenler tarafından “Tanrı Kralı korusun” sözleriyle karşılanırken, onlara selam verdi ve ellerini sıktı.

Bayraklar yarıya indirildi

Tüm devlet binalarında Birleşik Krallık bayrağı yarıya indirilirken, İngiltere Parlamentosu dün öğle saatlerinde, Kraliçe II. Elizabeth için özel bir oturum düzenledi. Parlamento üyelerinin hepsi ulusal yas vesilesiyle siyah giyinerek, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra Başbakan Liz Truss da dahil olmak üzere, milletvekilleri ve kıdemli politikacılar konuşma yaptı. Truss, “O, modern Britanya’nın üzerine inşa edildiği bir kayaydı. Göreve olan bağlılığı hepimize örnek olmaya devam ediyor. Ülkenin en büyük diplomatıydı. 96 yaşında olmasına rağmen görevlerini yerine getirmeye kararlıydı” dedi. Eski başbakan Boris Johnson ise, “O, sadece bu ülkenin tarihinin, devamlılığının değil, tüm sistemimizin baş tacıdır” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

İngiltere yasta

96 pare top atışı

Kraliçe II. Elizabeth’in anısına Birleşik Krallık genelinde top atışları gerçekleştirildi. Cardiff, Londra, Belfast, Jersey gibi pek çok bölgede gerçekleştirilen top atışı kapsamında Kraliçe II. Elizabeth’in yaşı kadar top atışı gerçekleştirildi. 96 pare top atışı yapılan törende toplar 10 saniyelik aralıklarla ateşlendi. Ülkede oynanacak Premier lig maçlarının da ertelendiği duyuruldu.

Tarihi kapak sayfaları

Kraliçe Elizabeth’in ölümü İngiliz basınında tarihe geçecek kapak sayfalarıyla duyuruldu. Times gazetesi ilk sayfasında Kraliçe’nin 1953’teki cenaze töreninden bir fotoğrafı, “Hizmete adanmış bir ömür” başlığıyla kullandı. Daily Mail gazetesi manşetinde Kraliçe’nin 1952’den, Prenses olduğu dönemden bir portresini kullandı ve “Kalplerimiz kırıldı” dedi. Daily Telegraph 11 Eylül saldırılarının ardından, hayatını kaybedenlerin yakınlarına hitaben söylediği “Yas, sevgimiz için ödediğimiz bedeldir” ifadesini kullandı. Aralarında Guardian’ın da olduğu bazı gazeteler ise ilk sayfasında bir metin kullanmadan, yalnızca Kraliçe’nin adını, ölüm ve doğum tarihlerini yazdı.

Haberin Devamı

İngiltere yasta

Her şey değişecek

Kraliçe’nin ölümüyle birlikte birçok alanda da değişikliğe gidilecek. Ülkedeki paralar, pasaportlar, milli marş da dahil olmak üzere pek çok şey değiştirilecek. Birleşik Krallık’taki tüm nakit ve madeni paralarda ülkede 70 yıl hüküm süren Kraliçe Elizabeth’in portresi yer alırken, ölümünün ardından paralarda artık Kral Charles’ın portresi bulunacak. Paralardaki portrenin değiştirilmesinin en az 2 yıl süreceği tahmin ediliyor. Birleşik Krallık Milli Marşı da değiştirilecek. Marştaki “Tanrı kraliçemizi korusun” sözlerinin yerini “Tanrı kralımızı korusun” ifadesi alacak.

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth’in posta kutuları ve posta pullarında yer alan sembolik imzası olarak değerlendirilen “EIIR” de değiştirilecek. Birleşik Krallık pasaportları da kraliçenin ölümüyle beraber değiştirilecek. Öte yandan İngiliz milletvekilleri tarafından yapılan İngiltere hükümdarına bağlılık yemini ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde anayasaların yeni hükümdara atıf yapacak şekilde değişmesi bekleniyor.

Kraliyette yeni unvanlar

Kraliçe Elizabeth’in ölümüyle unvan ve taht sıralamaları değişti. Fiilen kral olan 73 yaşındaki Charles, kraliyet tarihinde tahta çıkan en yaşlı hükümdar olurken, tahtın birinci sıradaki varisi konumuna gelen Cambridge Dükü William “Galler Prensi” unvanını aldı, eşi Kate Middleton da “Galler Prensesi” oldu. Çift, kraliçenin ölümünün hemen ardından Prens Charles ve eşi Camilla’nın unvanı olan “Cornwall dük ve düşesi” unvanını alarak sosyal medya hesaplarında isim değişikliğini yaptı. Prens Harry ile eşi Meghan Markle’ın “Cambridge Dük ve Düşesi” olması beklenirken, çiftin oğlu Archie Mountbatten-Windsor’e de “prens” unvanına sahip olma hakkı doğdu. Siyahi bir anne, beyaz bir babaya sahip Markle, daha önce Archie’ye ırkı nedeniyle prens unvanı verilmediğini iddia etmiş, kraliyeti ırkçılıkla suçlamıştı.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin ölümünden sonra ne olacak?

İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’in 10 günlük cenaze programının şöyle olması bekleniyor: Kraliçenin tabutu, karayoluyla Edinburgh’daki Holyroodhouse Sarayı’na götürüleceği Pazar gününe kadar Balmoral’da kalacak. 12 Eylül’de kraliçenin tabutu Edinburgh’un eski kent bölgesindeki ana caddeden St Giles Katedrali’ne bir geçit töreniyle götürülecek. Tabutun en az 24 saat katedralde kalması beklenirken, kraliçenin naaşı 13 Eylül’de uçakla başkent Londra’daki ikametgah adresi olan Buckingham Sarayı’na götürülecek. Naaş, cenaze töreni öncesinde 14 Eylül’den itibaren 4 gün boyunca Parlamento binasındaki Westminster Hall’da tutulacak. Kraliçe’nin devlet cenaze töreninin 19 Eylül’de Londra’daki Westminster Abbey’de gerçekleşmesi bekleniyor. Cenaze töreni, devlet başkanları, başbakanlar, cumhurbaşkanları, Avrupalı ​​kraliyet mensupları ve kamu hayatından önemli şahsiyetleri bir araya getirecek. Tören televizyondan yayınlanacak ve iki dakikalık saygı duruşunda bulunulması bekleniyor.

Cenazeyle aynı gün Kraliçe’nin tabutu Windsor Kalesi’ndeki St George Şapeli’ne götürülecek. Kraliçe’nin naaşı, ana şapelin bir eki olan ve annesi, babası ve kız kardeşi Prenses Margaret’in gömüldüğü yer olan Kral George VI Şapeli’ne defnedilecek. Kraliçe Elizabeth’in Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in tabutuysa Kraliyet Mahzeninden Kraliçe’nin yanına getirilmek için anıt şapele taşınacak. Charles’ın bugün resmen kral ilan edilmesinden sonra Hyde Park’ta, Londra Kulesi’nde ve kraliyet gemilerinde kutlama amaçlı olarak tüfek ve top atışı yapılacak. Charles’ın kral olduğu İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın bulunduğu tüm Birleşik Krallık’ta ilan edilecek. Kral Charles’ın sembolik olarak büyük önem taşıyan taç giyme törenininse aylar sonra yapılması bekleniyor. 900 yıldır olduğu gibi taç giyme töreni Westminster Abbey’de yapılacak ve Charles’a 1661 yılında yapılmış kraliyet tacı takılacak.

İngiltere yasta

Kral olarak ulusa ilk kez seslendi

İngiltere’nin yeni hükümdarı Kral 3. Charles, dün ilk ulusa sesleniş konuşmasını yaptı. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün anısına yaptığı açıklamada, “Kaybın yarattığı ölçülemez üzüntüyü paylaşıyorum. Annemin hatırasına ve hizmete adanmış hayatına saygılarımı sunuyorum” dedi.
Anayasal prensiplere bağlı kalacağı sözünü veren Charles, “Kraliçe’nin kendisinin de sarsılmaz bir şekilde bağlı olduğu gibi ben de Tanrı’nın bana bahşettiği kalan zamanımda, ulusumuzun kalbinde yer alan anayasal prensiplere bağlı olacağım sözünü veriyorum. İngiltere’nin neresinde yaşıyor olursanız olun, kimliğiniz ve inançlarınız ne olursa olsun, tıpkı tüm hayatım boyunca olduğu gibi, size sadık bir şekilde hizmet etme, sadakat, saygı ve sevgi gösterme gayreti içinde olacağım” ifadelerini kullandı. 17 yıllık eşi Camilla’nın da Konsort Kraliçe olarak hizmet etmeye başlayacağını söyleyen Kral, konuşmasını Kraliçe 2. Elizabeth’e ‘Canım annem’ diye hitap ederek bitirdi.

Charles nasıl bir hükümdar olacak?

Kraliyete yakın kaynaklar ve biyografi yazarları, Kral 3’üncü Charles’ın yaşı gereği, annesi gibi uzun bir saltanata sahip olamayacağını bilmesi nedeniyle bazı “tehlikelerin” olduğunu iddia etti. İngiliz basınına konuşan kaynaklar, Charles’ın sürekli olarak fikirlerini açıklayan biri olduğuna dikkati çekerek, Kraliçe Elizabeth gibi sakin ve istikrarlı kalmada zorlanabileceğini söyledi. “Daily Mail” gazetesine göre, Charles’ın danışmanları ve arkadaşları, onun işleri halletmeye veya değiştirmeye yönelik eğiliminin, monarşinin uzun vadeli refahı için tehlikeli olabileceğinden uzun zamandır rahatsızdı.  Charles’ın yaşının nispeten kısa bir saltanatı olacağı anlamına gelmesi nedeniyle kralın tarihte “iz” bırakma arzusunun büyük olabileceği belirtildi. 2015’te Charles biyografisini yazan Catherine Mayer, Charles’ın modern monarşinin hassas rolünün yanlış anlaşıldığını gösteren kelimeler kullandığını hatırlatarak onun “asla annesi gibi tarafsız olmayacağını” öngördü. Yeşil enerji, küresel ısınmayla mücadele ve sürdürülebilirlik konuları üzerinde çalıştığı bilinen Charles’ın saltanatı sırasındaki en büyük mücadelesiyle ​​monarşinin popülaritesini korumak ve oğlu William’a devretme zamanı geldiğinde “kraliyetin yıkılmayacak kadar” güvenli olmasını sağlamak olacak.