Dünya İnsanlık felaketi! Afganistan’da depremde can kaybı 2400’ü geçti

İnsanlık felaketi! Afganistan’da depremde can kaybı 2400’ü geçti

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Depremde ölenlerin sayısının 2400’ü aştığı Afganistan’da çocukların hayatının daha da zorlaştığını bildiren Çocukları Kurtarın Vakfı, ülkede ‘insanlık felaketi’ yaşandığını açıkladı.

İnsanlık felaketi Afganistan’da depremde can kaybı 2400’ü geçti

Taliban yönetimindeki Afganistan’da Herat şehrinin en şiddetlisi 6.3 olan depremlerin ardından arama kurtarma faaliyetleri devam ederken can kaybı 2400 aştı. Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke Afganistan’a insani yardım gönderme kararı alırken Save the Children (Çocukları Kurtarın Vakfı), çocuklar ve aileleri için koşulların depremle daha da zorlaştığı açıkladı.

Haberin Devamı

‘ÇOCUKLAR SATILIYOR’

Bölgede iklim değişikliği, ekonomik sorunlar, temel hizmetlerin çökmesi gibi nedenlerden dolayı gıda krizinin yaşandığı ülkede depremin koşulları daha da zorlaştığı vurgulandı. Afganistan’da her 3 kişiden 1’inin aşırı açlıkla ve 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 41’inin akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklamada, bu yıl yaklaşık 30 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu ve bunun da bir insanlık felaketi olduğu kaydedildi. Çocukları Kurtarın Vakfı, hayatta kalma mücadelesi veren ailelerin çocuklarını okuldan alıp işe gönderdikleri, bazı durumlarda da çocukların borçları kapatmak ya da ailedeki diğer çocuklara yiyecek almak için satıldığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Afganistan’da yaşanan depremin ardından Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu’nun (UNICEF) ekipleri de ilaç desteğinin yanı sıra yaralıların sağlık tesislerinde tedavi edilmesi sağlamak amacıyla acil durum çadırlarının kurulduğunu duyurdu.

Türkiye’den yardım uçağı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Afganistan’da meydana gelen deprem sonrası ihtiyaç duyulan temel yaşam malzemelerini ve teçhizatı taşıyan uçağın Ankara’dan hareket ettiğini bildirdi. MSB’den yapılan açıklamada, “Ülkemizin yardım elini Afganistan’a ulaştırıyoruz. Afganistan’da meydana gelen deprem sonrası ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini ve AFAD’a ait teçhizatları bölgeye ulaştıracak olan Hava Kuvvetlerimize ait uçak Mürted Hava Meydan Komutanlığı’ndan hareket etti” ifadeleri kullanıldı.