Dünya ‘iPhone kullanmama izin vermiyorlar’

‘iPhone kullanmama izin vermiyorlar’

06.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD tarihinin teknolojiyi en iyi kullanan lideri olarak tanınan Başkan Barack Obama, Apple’ın akıllı telefonu iPhone kullanılmasına izin verilmediğini açıkladı.

‘iPhone kullanmama  izin vermiyorlar’

Beyaz Saray’da gençlerle sohbet eden Obama’nın “Güvenlik nedeniyle iPhone kullanmama izin vermiyorlar” sözleri telefonun ne kadar güvenli olduğu sorusunu gündeme getirdi.
Washington’da hükümet çalışanlarının gözdesi yüksek güvenlik önlemleriyle tanınan Blackberry. Devlet kurumları iPhone’un kullanıcının bilgilerini yeteri kadar iyi koruyamadığını düşünüyor. Nitekim ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) milyonlarca kişinin telefonlarını takip ettiği ortaya çıktığında iPhone kullanıcılarının daha kolay takip edildiği iddia edilmişti. Der Spiegel dergisi, NSA’nın iPhone kullanıcı bilgilerine 38 farklı noktadan ulaşabildiğini ortaya çıkarmıştı.

Apple’a ilk onay
Apple önyargılara rağmen bir süredir Amerikan hükümeti ile çalışmanın yollarını arıyordu. Apple’ın iOS6 işletim sistemi mayıs ayında ABD’de Federal Enformasyon İşletim Standardı’ndan birinci seviye onay aldı. Böylece bazı devlet kurumlarında kullanılmasına izin çıktı. Mevcut güvenlik seviyesiyle iPhone’un özel donanımlar eklendikten sonra Savunma Bakanlığı’nda bile kullanılması gündeme geldi. Ancak yine de üst düzey yetkililerin iPhone kullanmasına izin verilmesi için erken olduğu yorumları yapılıyor.
Obama, Beyaz Saray’a gelmeden önce Blackberry’sini elinden düşürmemesiyle ünlüydü. Seçildikten sonra da Gizli Servis’ten Blackberry’sini sınırlı da olsa kullanmak için izin koparmıştı. Ekstra güvenlik önlemleriyle donatılan Blackberry’sinden danışmanları ve önceden belirlenmiş bir iki arkadaşıyla mesajlaşabiliyordu. Şimdi Blackberry’nin bir tercih değil mecburiyet olduğu anlaşıldı.