Dünya Irak'taki düğünde yangının ilk çıkış anı kamerada! Korkunç görüntüler...

Irak'taki düğünde yangının ilk çıkış anı kamerada! Korkunç görüntüler...

29.09.2023 - 07:41 | Son Güncellenme:

Irak'ta 115 kişinin öldüğü düğünde angının ilk çıkış anı kameraya yansıdı. Meşaleler eşliğinde ilk dansını yapmaya giden gelin, damat ve davetliler yere düşen alevler sonrası kaçmaya çalıştı. İşte haberin ayrıntıları...

Irak’ın Musul kenti Hamdaniye ilçesindeki bir salonda geçen salı akşamı Haneen ile Revan’ın düğünü vardı. Bin civarında davetlinin bulunduğu düğün salonunda saat 22.45 civarında yeni evliler ilk danslarına kalktıklarında havai fişekler patlatıldı. Havai fişeklerin patlamasıyla salondaki dev avize alev aldı.

Haberin Devamı

Çok yüksek derecede yanıcı malzemelerin kullanıldığı salonda alevler hızla büyürken, gelinle damadın da aralarında bulunduğu salondaki onlarca kişi kaçmak için girişe koştu.

Bu sırada meydana gelen izdihamda gerek alevlerden gerekse çıkan zehirlerden etkilenen en az 115 kişinin öldüğü, en az 150 – 200 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölenler arasında gelinle damadın da olduğu iddia edildi. Bazı kaynaklar yaralı sayısını 500 olarak verdi.

İZDİHAMDA ÖLÜM

Yaralıların da yanık ve zehirlenme tedavisi gördüğü belirtildi. İlk belirlemeye göre, yangın havai fişeklerin patlatılmasıyla çıktı. Soruşturmada düğün salonunun sahibinin de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Video görüntülerinde, düğün salonunun tavanından yanan panel parçalarının düştüğü, bu sırada ilk danslarını yapan gelinle damadın davetlilerle birlikte salondan kaçmaya çalıştığı görülüyor. Düğün sahiplerinin Hristiyan olduğu belirtilirken, törende rahip olarak bulunan peder Saffar Khoury, “Çok büyük bir felaket yaşandı” dedi. Faciaya ihmalin yol açması nedeniyle tepki oluşurken, Irak hükümeti üç günlük yas ilan etti. Türkiye de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bir mesaj yayımlayarak Irak’a taziyelerini iletti.

Haberin Devamı

Iraktaki düğünde yangının ilk çıkış anı kamerada Korkunç görüntüler...

YASAK OLAN YANICI MALZEME KULLANILMIŞ

Iraklı sivil savunma yetkilileri, düğün salonundaki yanıcı Ecoband panellerin yangının çıkışında etkili olduğunu dile getirdi. Yetkililer, “Binada ucuz ve aşırı yanıcı malzemelerin kullanımı sonucu salonun bazı bölümleri, yangının başlamasından hemen sonra yıkıldı” dedi. Yanıcı panellerin içerdiği plastiğin yaydığı zehirli gazlar nedeniyle zehirlenmeler oldu.

YANGININ İLK ÇIKIŞ ANI KAMERADA

Düğündeki yangının başlangıç anı da kameraya yansıdı.

Videoda gelin ile damat meşaleler eşliğinde pistten indiği ve tavandaki süslemelerin kısa süre içerisinde alev aldığı görülüyor. Davetliler ise panik içinde sağa sola koşuşturuyorlar.

DÜĞÜN SALONU SAHİBİ YAKALANDI

Olayla ilgili soruşturma sürerken, düğün salonu sahibinin Erbil'de yakalandığını duyuruldu.

Iraktaki düğünde yangının ilk çıkış anı kamerada Korkunç görüntüler...

Uzmanlar, düğün salonunun dış cephesinin de Irak’ta yasaklanmış olan ama denetlenmeyen “yüksek derecede yanıcı kaplamayla” süslendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıllarca süren savaş ve çatışmalar nedeniyle altyapısı bakıma muhtaç halde olan Irak’ta inşaat sektöründe güvenlik standartlarının sıklıkla ihmal edildiği biliniyor.

Iraktaki düğünde yangının ilk çıkış anı kamerada Korkunç görüntüler...

Temmuz 2021’de de Irak’ın güneyindeki bir hastanenin Kovid-19 ünitesinde çıkan yangında 60’tan fazla kişi ölmüştü. Nisan 2021’de ise Bağdat’ta bir hastanede oksijen tanklarının patlamasıyla çıkan yangında 80’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

1 HAFTALIK YAS

Musul Valisi Necim el-Ciburi, hayatını kaybedenler için 1 haftalık yas ilan edildiğini duyurdu. Bugün kentte bulunan tüm devlet kurumlarında bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması talimatı veren Musul Valisi, Mevlid Kandili münasebetiyle bugün yapılacak etkinliklerin iptal edilmesini kararlaştırdı.

Irak Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, yangının gerekli tedbirlerin alınmaması sonucu yaşanan ihmal nedeniyle hızla yayıldığı kaydedildi.