Dünya İran medyasında ilk haber: Gazze'ye girilirse uzak durmayacağız

İran medyasında ilk haber: Gazze'ye girilirse uzak durmayacağız

16.10.2023 - 15:41 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün gibi ülkeleri kapsayan Ortadoğu turuna dışişleri bakanını kendi müttefiklerine göndererek yanıt veren İran'da, basın Gazze'deki savaşı nasıl görüyor?

İran medyasında ilk haber: Gazzeye girilirse uzak durmayacağız

Tehran Times gazetesinin manşetinde '10 ciddi hata' ifadesi var. Tel Aviv yönetiminin Hamas'ın gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonu öncesinde stratejik hatalar yaptığını belirten gazete, bir dizi hatanın İsrail'e tarihi bir yenilgi yaşattığını yazdı. Gazetenin ilk sayfasında yer alan diğer haberler arasında 'Aksa Fırtınası: Filistin direnişi İsrail'i küçük düşürdü' başlığı öne çıktı.

Haberin Devamı

IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan ve Tahran yönetiminin politikalarını yansıtan Iran Daily gazetesi, 'Dışişleri Bakanı: İsrail'in saldırıları devam ederse, durumun kontrolü garanti edilemez' manşetini attı. Gazetenin ilk sayfasında yer verdiği karikatürde ise, İsrail ordusundan bir asker ve Antony Blinken'ın bir testere ile ayakları bağlanmış bir kuş olarak resmedilen İran'ı kestiği görüldü. Blinken'ın diğer elinde tuttuğu telefonda söylediği cümle ise, 'Lütfen Ortadoğu'da barışı yeniden kurmak için yardım edin' oldu.

İran medyasında ilk haber: Gazzeye girilirse uzak durmayacağız

Rejimin sesi Kayhan gazetesi ise, 'Gazze tarihi bir trajediyle yüz yüze' manşetinin altında İsrail bombardımanı altındaki bölgeden detaylı bir haber yayımladı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ofisinden yapılan açıklama ise, 'Siyonist zülüm sürerse sahne genişleyecek' başlığıyla sunuldu. Hamas ve İran'ın işbirliğine devam etmek için anlaştığı da yine ilk sayfada aktarıldı.

Haberin Devamı

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Civan gazetesinde 'Tahran Siyonistler ve ABD'yi dört kanaldan uyardı: Gazze'ye girilirse, uzak durmayacağız' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Haberin spotunda Cumartesi öğleden sonradan itibaren İran'ın Tel Aviv ve Washington'a farklı kanallardan Gazze'ye bir kara operasyonuna girişmemesi için uyarıldığı kaydedildi. Gazete, İsrail'e Gazze'ye herhangi bir kara saldırısı başlatması halinde İran'ın müdahale etmek zorunda kalacağını Tel Aviv'e bildirdiğini yazdı. Ayrıca Civan'a göre, ABD'ye de ağır kayıplar verdirileceği iletildi.

Resalat gazetesinin manşetinde de, İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami'nin sözleri var. 'Gazze'deki savaş sahte Siyonist rejimin erkenden çöküşünün ilk aşamasıdır' diyen Tümgeneral Selami, Hamas'ın saldırısını ise Siyonistler için büyük ve aşağılayıcı bir yenilgi olarak tanımladı.