Dünya İran yanlısı gruplar vuruldu

İran yanlısı gruplar vuruldu

03.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD, Ürdün’de 3 Amerikalı askerin öldüğü saldırıya misilleme olarak Suriye ve Irak'ta, İran destekli gruplara hava saldırısı başlattı. 125 hassas bombanın kullanıldığı operasyonda 85 hedefin vurulduğunu açıklandı.

İran yanlısı gruplar vuruldu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ürdün’de 3 Amerikalı askerin öldüğü saldırıya misilleme olarak Irak ve Suriye’de İran destekli gruplara hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Haberin Devamı

CENTCOM, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü ile bağlı milis gruplara ait en az 85 hedefin hava hedefin imha edildiğini kaydetti.

Saldırılarda ABD’den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarının da yer aldığı ve 125’ten fazla güdümlü bombanın kullanıldığı belirtildi. Açıklamada, hedeflenen bölgelerde kumanda ve kontrol merkezlerinin, roket ve füzeler ile İHA’larla vurulduğu bildirildi.

Fırat’ın doğusu

Fırat Nehri’nin doğusunda kalan Deyrizor toprakları, ABD destekli terör örgütü YPG/PKK’nın işgalinde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Esed rejimi ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor. İran destekli gruplar, Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki ABD üslerine zaman zaman roket ve SİHA’larla saldırılar düzenliyor.

Haberin Devamı

Ürdün ve Suriye sınırında bulunan ABD’ye ait Kule 22 adlı üsse geçen hafta düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askeri ölmüş, 40’tan fazla asker de yaralanmıştı.

ABD yönetimi, söz konusu saldırıya karşılık olarak çok katmanlı ve zamana yayılmış şekilde saldırılar düzenleyeceğini ve İran destekli grupların hedef alınacağını açıklamıştı.

Biden: Saldırılar benim talimatım

ABD Başkanı Joe Biden, Ürdün’deki üs saldırısına karşılık vermeye başladıklarını ve bu askeri karşılığın “kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda” süreceğini açıkladı. Biden, 3 ABD askerinin öldüğü saldırının İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) destekli milis gruplarca gerçekleştirildiğini söyledi ve söz konusu askerlerin cenaze törenine henüz katıldığını belirtti.

Biden, “Bu öğleden sonra benim talimatımla ABD ordusu, Suriye ve Irak’taki DMO ve ona bağlı milis gruplara ait hedefleri vurdu. Saldırıya karşılık vermeye başladık, bu karşılık bizim seçtiğimiz zaman ve mekanlarda devam edecek” dedi.

ABD’nin Ortadoğu’da askeri bir çatışma peşinde olmadığını kaydeden Biden, bununla birlikte Amerikan askerlerini hedef alanlara karşılık vereceklerini vurguladı.